سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مرکز فرهنگی توحید (مسجد امیر المومنین زازران )شهرستان فلاورجان

باید جامعه را از «نفهمیدن» نجات داد / کار متفاوتی که امام حسین (ع) انجام داد

سه شنبه 28 شهریور 1396 ساعت 06:54
ظهر عاشورا بعد از آن همه مصیبت، امام حسین (ع) خودش را دوباره و به طور کامل به مردم معرفی می کند. همه سپاه مقابل، گواهی می دهند که او را به جزئیات می شناسند؛ و درست در همین نقطه طلایی، امام حسین (ع) به آنان اثبات می کند که شما می دانید اما نمی فهمید. در همین «فاصله دانستن تا نفهمیدن» است که خون امام معصوم بر خاک ریخته می شود.
باید جامعه را از «نفهمیدن» نجات داد / کار متفاوتی که امام حسین (ع) انجام داد

گروه فرهنگی جهان نیوز، سید مهدی سیدی:انسان، کودک است مگر آنکه عقلش کامل شود. اهل معرفت می گویند آدمی که به دنیا می آید در مرتبه حیوانی است. اشتراکات او با حیوانات، بروز بیشتری دارد. میل به خوردن، خوابیدن، ترسیدن، غضب کردن و لذت بردن، همه وجودش را پر کرده است. پس انسان از همان نقطه تولد، باید لحظه به لحظه بکوشد تا خصائص انسانی را که در فطرت پاکش نهفته است روشن ساخته و بر وجودش حکمفرما کند. او باید همه این مسیر را با «عقل» بپیماید. باید غضب، وهم و شهوت خودش را تحت ریاست عقل در آورد. وگرنه انسان شدن آدم به اضافه شدن عمر نیست. چه بسا کهنسالانی که هنوز کودکند و جوانانی که بالغ و عاقلند.

حال همین تعبیر در خصوص جامعه نیز صادق است. یک جامعه انسانی می تواند در مرحله کودکی باشد و جز لذت و منفعت، هیچ چیز دیگری را درک و فهم نکند، و در سوی دیگر طیف، جامعه ای می تواند به عقلانیت رسیده و از سه مرحله 1- لذت، 2- نیاز و 3- مصلحت عبور کرده باشد و به ایثار و فداکاری و رستگاری دست پیدا کرده باشد.
البته همواره یک نسبت بده بستان، بین جامعه و فرد برقرار است. جامعه کودک، آدم ها را هم کوتوله بار می آورد و آدم های رشید، جامعه را به سمت تحول می کشاند.

مصلحان اجتماعی هموار، نسبت به رشد جامعه دغدغه داشته اند. در صدر ایشان انبیاء بزرگ و امامان معصوم در تراز صالح ترین و مصلح ترین موجودات، مسؤولیت پیشرفت جامعه و عاقل کردن او را به دوش کشیده اند. بی تردید تاریخ همانند حرکت اباعبدالله (ع) سراغ ندارد؛ حرکتی پردامنه، متفاوت و جریان ساز، که تاریخ را به دو نیمه تبدیل کرده است.

آنچیزی که امام حسین (ع) به مصاف آن شتافت، «نفهمیدن مردم» بود. او با جامعه ای مواجه شده بود که نمی فهمید، نمی دانست، جاهل بود، کودک بود، اشتراکات حیوانی اش سرتاسر زندگی را تیره و تار کرده بود. اصلا نمی توانست حق را تشخیص دهد و اگر هم تشخیص می داد، تاب و توان پاسداری و حفاظت از او را نداشت. اینجاست که فرزدق شاعر در تحلیلی جامعه شناختی به امام حسین (ع) عرضه می دارد مردم کوفه را دیدم در حالی که قلب هایشان با تو بود و شمشیرهایشان بر علیه تو.

جامعه پیمان شکن، کودک است. از عقل بهره ندارد. جامعه ای که بدی ها و پلیدی های یزید را نمی بیند، کور و نابیناست. جامعه ای که میل به سکون و عافیت دارد و نمی تواند در میدان کربلا، به نفع امام حسین (ع) هزینه بدهد، این جامعه به شیرخوارگی جهل مبتلا شده است.

برای همین است که امام حسین (ع) در سرتاسر قیام، از مدینه تا مکه و از آن جا تا کربلا، همواره با عقل های مردم سخن گفته است. وقتی که از مدینه خارج می شود به او می گویند شبانه و از بیراهه برو، اما قبول نمی کند چرا که می خواهد همه چیز علنی باشد تا همه تا همیشه بدانند که او به دنبال چیست؟

ظهر عاشورا بعد از آن همه مصیبت، روی شتر سوار می شود و بلند بلند از مردم سؤال می پرسد و نسب پاک خودش را به رخ می کشد. اما همه سپاه مقابل، گواهی می دهند که او را به جزئیات می شناسند؛ و درست در همین نقطه طلایی، امام حسین (ع) به آنان اثبات می کند که شما می دانید اما نمی فهمید. در همین «فاصله دانستن تا نفهمیدن» است که خون امام معصوم بر خاک ریخته می شود.

اما تاریخ گواهی می دهد که خون حسین (ع)، مرحله جدیدی از فهمیدن را در تاریخ بشری، احیاء و استوار کرده است. پس، باید باور کرد حسین (ع) پیروز میدان است. هر آنکس که می خواهد کار حسینی کند، باید به فهمیدن و عقل ورزی جامعه بپردازد، پس حتما پیروز خواهد بود


یادداشت/ یدالله جوانی

تأملی در «رفتارهای ثبات‌زدای ایران!»

خبرگزاری فارس: تأملی در «رفتارهای ثبات‌زدای ایران!»

نظام سرمایه‌داری حاکم بر ایالات متحده، علاوه بر ظلم و ستم‌های فراوان در اقصی نقاط جهان، ظلم‌های بسیار زیادی را هم به ملت آمریکا کرده است.

به گزارش گروه دیگر رسانه‌های خبرگزاری فارس «یدالله جوانی» در روزنامه «جوان» نوشت:

عنوان «رفتارهای ثبات‌زدای ایران»، از عناوین جدیدی است که امریکایی‌ها برای توجیه فشارها و وضع تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی و ملت ایران، ‌مورد توجه قرار داده‌اند. امریکایی‌ها قصد دارند با تکرار این عنوان اتهامی، امکان وضع هر نوع تحریم جدید علیه جمهوری اسلامی را فراهم سازند. نقض حقوق بشر، حمایت از تروریسم و تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای، موضوعات ثابت گذشته برای اعمال فشار و تحریم بود و اینک، عنوان جدید مورد اشاره هم به این فهرست اضافه می‌شود. درخصوص سه عنوان قبلی باید گفت:

 

1 ـ نقض حقوق بشر

امریکایی‌ها در حالی جمهوری اسلامی را به نقض حقوق بشر متهم کرده و بر همین اساس، تحریم‌های حقوق بشری علیه ایران وضع کرده‌اند که خود ناقض اصلی حقوق بشر هستند. اسناد نشان می‌دهد در یکصد سال گذشته، هیچ کشوری به اندازه امریکا در حق بشر ظلم و جنایت نکرده است. البته نظام سرمایه‌داری حاکم بر ایالات متحده، علاوه بر ظلم و ستم‌های فراوان در اقصی نقاط جهان، ظلم‌های بسیار زیادی را هم به ملت امریکا کرده است. جنبش اعتراضی ما 99 درصد هستیم، گویای همین واقعیت در امریکا است. امریکایی‌ها از حقوق بشر، به عنوان یک ابزار برای تأمین منافع خود استفاده می‌کنند، برای امریکایی‌ها، آنچه مهم است منافع می‌باشد و برای تأمین آن، حاضرند خون بی‌گناهان فراوانی را روی زمین بریزند. لشکرکشی‌ها به افغانستان و عراق، راه انداختن جنگ‌های نیابتی قومی و مذهبی، نمونه‌هایی از اقدامات ضد بشری امریکا، با هدف تأمین منافع نظام سرمایه‌داری است. امریکایی‌ها علاوه بر ظلم مستقیمی که علیه بشریت و حتی ملت خود دارند،‌از حکومت‌های ظالم و دیکتاتور همسوی با خود هم حمایت می‌کنند. حمایت از حکومت‌های دودمانی مستبد و ضد مردمی در جهان از جمله در منطقه راهبردی غرب آسیا مانند حمایت از رژیم خاندانی و قبیله‌ای آل سعود، صرفاً براساس منافع ایالات متحده است.

 

2ـ حمایت از تروریسم

امریکایی‌ها در حالی جمهوری اسلامی را به حمایت از تروریسم متهم ساخته و تحریم‌هایی را به همین بهانه وضع کرده‌اند که خود سرکرده تروریست‌ها هستند.

هیچ سازمان تروریستی در دهه‌های اخیر به اندازه گروهک‌های تروریستی تکفیری و از جمله داعش، در حق بشریت ظلم و ستم نکرده است. جنایت‌های گروهک تروریستی داعش، روی همه جلادان تاریخ را سفید کرد. این گروهک در کشورهایی چون سوریه و عراق، علاوه بر آواره ساختن میلیون‌ها نفر و کشتن صدها هزار نفر، با ویران ساختن زیرساخت‌ها و اماکن تاریخی و آثار تمدنی، چهره کاملاً وحشیانه و درنده‌خویی از خود به نمایش گذاشت. اما به اعتراف صریح رئیس‌جمهور کنونی ایالات متحده یعنی آقای ترامپ، امریکا و شخص رئیس‌جمهور سابق این کشور یعنی آقای اوباما، مؤسس داعش هستند! امریکا با چنین ماهیتی، نظام مردمی و اسلامی ایران که مظلومین را در راستای دفاع از خودشان مورد حمایت قرار می‌دهد، به حمایت از تروریسم متهم می‌سازد!

 

3 ـ تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای

امریکایی‌ها در حالی جمهوری اسلامی را به تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای متهم ساخته و بر همین اساس تحریم‌های هسته‌ای وضع کرده‌اند که خود دارای زرادخانه‌های هسته‌ای هستند. امریکا تنها کشور استفاده‌کننده از سلاح هسته‌ای علیه بشریت است. اکنون بیشترین بمب‌های اتمی که با آن می‌توان چند بار کره خاکی را ویران ساخت، در اختیار امریکا قرار دارد. عجیب‌تر آنکه، امریکایی‌ها روز به روز بر حجم و قدرت تخریبی سلاح‌های هسته‌ای خود می‌افزایند! حال با مشخص شدن ماهیت امریکا نسبت به موارد اتهامی به جمهوری اسلامی، می‌توان حدس زد که مراد و منظور امریکایی‌ها از اتهام «رفتارهای ثبات‌زدای ایران» چیست، چرا امریکایی‌ها از این عنوان برای تحت فشار قرار دادن جمهوری اسلامی استفاده می‌کنند؟ در پاسخ به این سؤال تأمل در دو نکته از اهمیت بیشتری برخوردار است.  الف ـ امریکایی‌ها با این نوع اتهام‌زنی، می‌خواهند به افکار عمومی در جهان و منطقه، اینگونه القا کنند که آنها طرفدار ثبات، آرامش و امنیت در هر کجای کره خاکی هستند. وقتی امریکایی‌ها کشوری را به نقض حقوق بشر متهم ساخته و بر این اساس، آن کشور را مورد تحریم قرار می‌دهند، در واقع می‌خواهند خود را طرفدار حقوق بشر معرفی نمایند. در موضوع متهم‌سازی دیگران به حمایت از تروریسم و وضع تحریم‌های تروریسم هم، همین هدف دنبال می‌شود. امریکایی‌ها با این نوع رفتارها به دنبال فریب افکار عمومی هستند.

 

در حالی که خود ناقض حقوق بشر و سرکرده بسیاری از گروه‌های تروریستی هستند، از این طریق می‌خواهند خود را در افکار عمومی تبرئه نمایند. در موضوع متهم‌سازی ایران با عنوان  جدید  «رفتارهای ثبات‌زدای ایران» و وضع تحریم‌هایی بر مبنای این اتهام، به دنبال فریب افکار عمومی هستند. این رفتار شیطانی امریکایی‌ها، در حالی انجام می‌شود که آنان، نقش اول را در بر هم زدن ثبات و آرامش منطقه راهبردی غرب آسیا دارند. بسیاری از فتنه‌ها و ناامنی‌ها و کشتارها در منطقه غرب آسیا، با طراحی امریکایی‌ها و متحدین آنان انجام می‌شود. در واقع عامل اصلی بی‌ثباتی و ناامنی در منطقه، امریکایی‌ها هستند. امریکایی‌ها با متهم‌سازی ایران به عنوان کشوری که رفتارهایش ثبات منطقه را بر هم زده، به دنبال فریب افکار عمومی هستند.

 

ب ـ امریکایی‌ها از طریق این اتهام، می‌خواهند با نفوذ منطقه‌ای ایران مقابله نمایند. جمهوری اسلامی اکنون در منطقه راهبردی غرب آسیا، به عنوان یک کشور الهام‌بخش، یک جبهه مردمی در برابر نفوذ استعمارگران  و اجانب شکل داده است. به طور قطع این جبهه مردمی که از شرق مدیترانه تا سواحل دریای سرخ و دریای عرب و باب‌المندب گستردگی پیدا کرده، پایان بخش نفوذ چند ساله بیگانگان و غربی‌ها در این منطقه از جهان اسلام خواهد بود. تثبیت قدرت و نفوذ منطقه‌ای جمهوری اسلامی،  تثبیت و تقویت روزافزون این جبهه مردمی را در پی خواهد داشت. جمهوری اسلامی از حقوق، منافع، امنیت، استقلال و عزت تمامی ملت‌های این منطقه حمایت می‌کند. همگرایی این ملت‌ها با محوریت جمهوری اسلامی مقدمه‌ای به وحدت امت اسلامی و پایان‌بخش سلطه اجانب بر کشورهای مسلمان منطقه است. امریکایی‌ها با متهم‌سازی ایران و اعمال تحریم‌ها می‌خواهند در این روند اخلال ایجاد کنند.

انتهای پیام/ز


 

افسنطین شیرین حاوی ترکیبی به نام آرتمیسینین است که دلیل ناتوانی بقای سلول های سرطانی در حضور این گیاه محسوب می شود. آرتمیسینین هر چیزی را از انگل تا باکتری، قارچ و سلول سرطانی می کشد، در شرایطی که کاری با سلول های سالم ندارد.

یک گیاه دارویی قدرتمند آسیایی با ویژگی ارتقا سلامت وجود دارد، که در خانواده مشابه با گل مروارید و آفتابگردان قرار دارد، اما استعداد پنهان این گیاه در هیچ یک از بستگانش دیده نمی شود. این گیاه می تواند سلول های سرطانی را تنها در 16 ساعت از بین ببرد.

این گیاه دارویی سرطان را نابود می‌کند

به گزارش گروه سلامت عصر ایران به نقل از "ایزی هلث اپشنز"، چینی ها دیر زمانی است که از این گیاه دارویی برای کاهش تب، بهبود سلامت گوارش و دفع انگل ها استفاده می کنند. در حقیقت، به واسطه توانایی بالا در خلاص شدن از شر انگل مالاریا، از این گیاه در سراسر جهان به عنوان درمانی برای بیماری مالاریا استفاده می شود.

اما تاثیرگذارترین توانایی آن تا به امروز نابودی سلول های سرطانی بوده است. و این در شرایطی است که شواهد علمی از قدرت ضد سرطانی شگفت انگیز آن پشتیبانی می کنند.

مطالعات نشان داده اند که هیچ یک از سلول های سرطان پستان، سرطان خون، سرطان کیسه صفرا، سرطان ریه، سرطان مثانه، سرطان مغز، و سرطان پروستات توانایی مقابله با این گیاه دارویی که به نام افسنطین شیرین شناخته می شود را ندارند.

افسنطین شیرین حاوی ترکیبی به نام آرتمیسینین است که دلیل ناتوانی بقای سلول های سرطانی در حضور این گیاه محسوب می شود. آرتمیسینین هر چیزی را از انگل تا باکتری، قارچ و سلول سرطانی می کشد، در شرایطی که کاری با سلول های سالم ندارد.

برای کشتن سلول های سرطانی با کمک آرتمیسینین یک ترفند نیز وجود دارد. آرتمیسینین می تواند سلول های سرطانی را به تنهایی نابود کند (نتایج یک مطالعه نابودی 28 درصد از سلول های سرطان پستان را نشان داد)، اما قدرت واقعی آن در مقابله با سرطان زمانی آزاد می شود که با آهن ترکیب شود.

آهن میل آرتمیسینین را برای جستجو و نابودی سلول های سرطانی فعال می کند. به همین دلیل است که استفاده از افسنطین شیرین برای درمان مالاریا مفید است. انگل مالاریا دارای آهن است. و سلول های سرطانی نیز به طور معمول سرشار از آهن هستند. آنها برای تکثیر به آهن نیاز دارند و آن را از سلول های دیگر سرقت می کنند، از این رو می توانند روند تکثیر خود را با آهنگی سریع ادامه دهند.

مطالعه ای که در سال 2012 در نشریه Anticancer Drugs  منتشر شد، نشان داد که ترکیب آهن و آرتمیسینین برای درمان سلول های سرطان پستان سرعتی خیره کننده مرگ آنها را به همراه داشت - 98 درصد تنها در 16 ساعت.

این چشمگیرترین نمونه از توانایی آرتمیسینین در نابودی سلول های سرطانی است، اما تنها مثال موجود محسوب نمی شود.

مطالعه ای که در سال 2016 در نشریه Nutrition Research and Practice منتشر شد، نشان داد که آرتمیسینین توانایی نابودی سلول های سرطانی گلیوبلاستوم مغزی را نیز دارد. اما بار دیگر کارایی و تاثیرگذاری آن در ترکیب با آهن به بیشترین میزان ممکن می رسید.

مطالعات دیگر که طی سال جاری میلادی منتشر شده اند نیز نشان می دهند که آرتمیسینین توانایی نابودی سلول های سرطانی سر و گردن، مثانه، خون، ریه، پروستات، روده بزرگ و استخوان را دارد.

نیازی به گفتن نیست که پژوهشگران ممکن است یک داروی قدرتمند جدید برای مبارزه با سرطان در اختیار داشته باشند. اما چه کسی می داند چقدر طول خواهد کشید تا این دارو وارد بازار شود. و این که چه زمانی این کار را انجام خواهند و دارویی را از ترکیب آرتمیسینین مصنوعی با آهن مصنوعی تولید خواهند کرد.

اما اگر در پی یک روش درمانی طبیعی هستید، نیازی نیست صبر کنید. افسنطین شیرین به شکل طبیعی خود در دسترس است.


ساختارشناسی جامعه اهل تسنن

علت مخالفت وهابی‌ها با اهل سنت چیست؟

چهارشنبه 29 شهریور 1396 ساعت 10:16
وهابیت اولین جریان موهوم در تاریخ اسلام بود که معنای جهاد را توسعه داده و جنگیدن با مسلمانان مخالف خود را همچون جهاد با مخالفان کافر پنداشته و آنها را واجب‌القتل می‌داند.
علت مخالفت وهابی‌ها با اهل سنت چیست؟
به گزارش جهان نیوز به نقل از مشرق، جامعه اهل تسنن که بخش گسترده ای از جهان اسلام را شامل می شود، بالغ بر 1میلیارد و 300 میلیون نفر دارد. نگاهی به ساختار درونی جریان اهل تسنن نشان می‌دهد که این گروه شاخه‌های مختلف بر اساس تقسیم بندی های گوناگون دارد. این تقسیم بندی ها از لحاظ فقهی، کلامی، اعتقادی و ... مطرح شده است. همان طور که در حوادث سال‌های اخیر مشاهده می‌شود جامعه اهل تسنن نیز یکی از قربانیان غده سرطانی تروریستی و تکفیری در جهان اسلام است. جریان های تروریستی بخش بسیار کوچکی از سلفیت اهل تسنن است که آنها هم به زحمت به 10 درصد مجموع اهل تسنن می رسند. این جریان ها اما با وجود تعداد اندک، در نتیجه پشتیبانی تبلیغاتی، تسلیحاتی، مالی و سیاسی و دیپلماتیک آمریکا، رژیم صهیونیستی و مزدوران منطقه ای آنها به معضلی برای جهان اسلام تبدیل شده بودند که بحمدالله این مشکل با توان محور مقاومت در حال مرتفع شدن است.
بر اساس یکی از تقسیم بندی های صورت گرفته، اهل تسنن به سه گروه اهل تسنن عادی، صوفی و سلفی تقسیم می شود.

الف: اهل تسنن عادی گروه هایی هستند که زیر پرچم فرق چهارگانه کلامی اهل تسنن قرار داشته و از رویکردهای فرعی و افراط و تفریط در آموزه های دینی اجتناب می کنند. این گروه بر اساس جریان های کلامی که به آن وابستگی دارند، مختصات ویژه ای را در نحوه رفتار و  آموزه های خود دارند. اکثریت اهل تسنن یعنی بالغ بر 60 درصد آنها جزو این دسته هستند.

ب: صوفی ها: مذاهب صوفی در حوزه تشیع نیز وارد شده است، اما بیشتر آنها مربوط به گرایش‌های اهل تسنن هستند. تمامی مباحث و ریشه تصوف در قرن های دوم و سوم در اسلام مطرح شده است و امروز نزدیک به صد فرقه صوفی با جمعیتی بالغ بر 450 میلیون نفر در جهان وجود دارد. برخی تقسیم بندی ها حاکی از آن است که از این تعداد نزدیک به بیست میلیون نفر صوفی شیعه در جهان اسلام وجود دارد.

تصوف مسلکی است که با مذهب آمیخته است و طرفداران این مسلک عقیده دارند که این طریقت بهترین راه برای رسیدن به حق می باشد و انسان پس از تامل و تفکر و تجربه و مشاهده و سیر و سلوک می تواند به مقصود نهایی و مطلوب اصلی خود برسد. تصوف در ابتدا عبارت بود از زهدی مفرط و خشن که عبادتهای شاق و طاقت فرسا و کناره گیری و گوشه نشینی را نیز باخود همراه داشت. ولی رفته رفته از چنین حالتی فاصله گرفته و با درآمیختن با فرهنگ ها و عقائد و آداب دیگر نحله ها مملو از انحرافات، کژرویها و آداب و رسوم خود ساخته و غیر دینی شد.

ج: سلفی ها: گرایش به سلفیت از نیمه دوم قرن نوزدهم یعنی بعد از سقوط امپراتوری عثمانی و روند انحطاط و ذلت مسلمانان و در پی تهاجم همه‌جانبه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشورهای غربی به جامعه اسلامی شکل گرفت. به دنبال آن برخی از متفکران و شخصیت‌های جهان اسلام که آینده مسلمانان را مأیوس ‌کننده می‌دیدند، برای برون رفت از اوضاع خفت‌بار کنونی نظریه بازگشت به دوران سلف صالح را مطرح کردند.

بازگشت به دوران سلف در ابتدا یک نظریه بود، اما بعدها تکمیل‌تر شده و خود را به یک مذهب تبدیل کرد و تنها خود را معیار اصلی دین معرفی کرده و هر تفکر و مذهب مخالف خود را خارج از دایره اسلام قرارداد. پرواضح است که سلفیت در واکنش به رویکردهای سست مآبانه صوفی گری و در نتیجه اوضاع سخت مسلمانان پدید آمد، اما این تفکر نتوانست حامیان زیادی پیدا کند. در حال حاضر تنها 10 درصد از جامعه اهل تسنن را سلفی ها تشکیل می دهند. با این وجود این جریان با رویکرد خاص تکفیری که دارد، به دنبال تحمیل کردن خود به جامعه اسلام است.

آنچه در این مقاله بررسی خواهد شد مختصات اعتقادی و رویکردهای رفتاری و گرایش های متعصبانه و مراحل تکوین جریان های مختلف سلفی و تکفیری است که با وجود سر و صدای زیادی که در جامعه جهانی و امت اسلام ایجاد کرده اند، تعداد اندکی از آن ها را به خود اختصاص داده اند.

اصول و مبانی مشترک گروه‌های سلفی
جریان سلفیت با شعار احیای دوران سلف برای بازگرداندن عزت و عظمت از دست رفته مسلمانان به وجود آمد، ولی برخی از حکومت‌ها و سازمان‌های اطلاعاتی غربی به مرور در درون این گروه ها نفوذ کرده و مدیریت آنها را در دست گرفتند و از آنها به عنوان ابزاری در راستای اهداف و سیاست‌های خود استفاده می‌کنند. در نتیجه این اتفاق آنچه که به عنوان تهدیدی جدی علیه قدرت‌های استکباری و صهیونیستی شکل گرفته بود ، به فرصتی ارزشمند در راستای اهداف و سیاست‌های آنها تبدیل شد.

گروه‌ها، جریان‌ها و شخصیت‌های سلفی تعدد بسیار بالایی دارند ، به نحوی که شناسایی و بررسی افکار و مبانی همه آنها غیرممکن است. البته در این میان می‌توان به برخی اصول و مبانی مشترک اشاره کرد که مورد توافق همه گروه‌ها ، جنبش‌ها و جریان‌های مدعی سلفی‌گری باشد. برخی از این موارد را می‌توان در محورهای زیر خلاصه کرد:

احیای دوران سلف
نفی وضعیت موجود
ایجاد خلافت اسلامی
پاک‌سازی اسلام از خرافات و بدعت‌ها
تأکید بر صحت فهم سلف
ظاهرگرایی
تبعیض‌گرایی
مخالفت با ظواهر دموکراسی
مخالفت با تشیع
تأکید بر اصل جهاد
گسترش دایره کفر و محدود کردن دایره ایمان.

گرایش‌های مختلف سلفیت
از آنجا که در بین سلفیون در معنا و مفهوم بازگشت به سلف و چگونگی احیای دوران سلف و نحوه گستره تاریخی دوران سلف و ... اختلاف نظر وجود دارد و هر گروه و سازمان سلفی تفسیر و برداشت خاص خود را ارائه می‌کند، انواعی از گروه‌ها و جریان‌های سلفی در مناطق مختلف جهان به خصوص در کشورهای اسلامی شکل گرفته است و هر روز بر تعداد آنها افزوده می‌شود. پس از چندی اختلافات میان همین گروه‌ها جدی‌تر شده و از درون آنها گروه‌های کوچکتر با شیوه‌های جدید و روش و تفکرات انتقادی متفاوت انشعاب می‌یابد.

الف: وهابیت (1145م.)
این جریان در سال 1145 هجری قمری توسط محمد بن عبدالوهاب و در عربستان سعودی شکل گرفت. هدف اولیه این جریان مقابله با شرک و بدعت اعلام شد. این جریان از میان اولین جریان‌های مذهبی و سیاسی است که در منطقه نجد عربستان ظهور کرد. وهابیت تمام مشکلات جهان اسلام و مسلمانان را برآمده از رسوخ شرک و اعمال خرافی و بدعت‌آمیز در میان مسلمانان می‌دانند و تنها راه احیای اسلام اصیل را بازگشت به دوران سلف صالح معرفی می‌کنند.
وهابیون حاکم را ولی امر دانسته و اطاعت از او را واجب و مخالفت با او را حرام می‌دانند. در حقیقت می‌توان گفت این گرایش سلفی برای مشروعیت بخشیدن به حاکمیت آل سعود در برابر عثمانی ها شکل گرفت. از این منظر وهابیت اختلافات اساسی با سلفیت اخوانی دارد. به عبارت دیگر وهابیت ابزاری برای توجیه و مشروعیت بخشیدن و تثبیت قدرت سیاسی آل سعود است.

وهابیون در 100 سال اخیر تلاش داشته‌اند به عنوان یک جریان سلفی شناخته شوند و تحت این عناوین افکار و آرای سیاسی و اعتقادی خود را تبلیغ و ترویج و اهل سنت را به سمت خود جذب کنند. این فرقه بر اساس آموزه‌هایی که دارد ابزاری کارآمد برای سرکوب جنبش‌ها و حرکت‌های مردمی در کشورهای اسلامی بوده است. مفتیان وهابی با صدور فتواهای از پیش ‌طراحی ‌شده و خلاف شرع عامل مشروعیت بخشیدن به سرکوب قیام‌های مردمی و کشتار هزاران مسلمان در کشورهای مختلف و به یغما بردن سرمایه‌های مسلمانان طی سال‌های اخیر هستند.
وهابیت یکی از موفق‌ترین جریان‌های ساختگی است که با مدیریت قدرت‌های استکباری توانسته اتحاد امت اسلام را به تفرقه و تشتت تبدیل کند. وهابیت ضمن همسویی با آمریکا و اسرائیل با صرف میلیاردها دلار ، جنبش‌های اسلامی در کشورهای منطقه را سرکوب کرده و آنها را به انحراف کشیده و مصادره کردند.

به همبن علت مردم انقلابی‌ یمن که توانسته بودند حکام خودفروخته و مستبد را ساقط کنند ، از دو سال پیش تاکنون زیر موشک باران متجاوزان سعودی قرار دارند و صدها نفر از مردم به ‌ویژه زنان و کودکان این کشور فقیر کشته شده و بیشتر 98% از مراکز و تأسیسات و زیرساخت‌های آن ویران شده‌اند.

عربستان در کنار آمریکا و اسرائیل جنگ داخلی سوریه را برافروخت و طی چند سال صدها هزار نفر از مردم این کشور را به خاک و خون کشیده و تمامی سرمایه‌ها و زیرساخت‌های این کشور را که روزی به عنوان محور مقاومت علیه اسرائیل شناخته می‌شد ، از بین برد. وهابیت سعودی با هدایت آمریکا و حمایت اسرائیل اولین مسئله جهان اسلام و عرب را که اسرائیل بود به یک موضوع عادی و بی‌اهمیت تبدیل کرده و گام‌های بلندی در راستای عادی سازی روابط و هماهنگی‌های امنیتی و نظامی با رژیم صهیونیستی برداشت و در مقابل، ایران را که به عنوان یکی از مهم‌ترین کشورهای حامی آرمان‌های اسلامی به شمار می‌رود ، به عنوان دشمن کشورهای عربی و اولین خطر جهان اسلام توصیف کرد.

تفاوت وهابیت با اهل تسنن
استعمار غرب در قرن دوازدهم هجری برای ادامه اهداف استعماری خود از درون دو دین بزرگ، سه فرقه انحرافی به وجود آورد. استعمارگران وهابیت را از درون اهل تسنن ، بهاییت را از درون شیعیان و صهیونیسم را از درون دین یهود خلق کردند. وهابیت از زمان تشکیل تاکنون همواره زیر سایه قدرت‌های استکباری به حیات خود ادامه داده و ابزار کارآمدی در دست این قدرت‌ها جهت ایجاد اختلاف و تفرقه بین امت اسلامی است، این در حالی است که جامعه اهل تسنن طی قرن های متوالی زندگی مسالمت آمیز با سایر اقلیت های مسلمان، مبارزه‌های تأثیرگذاری را ضد قدرت‌های استعماری در جهان داشته و همواره در طول تاریخ همزیستی مسالمت‌آمیز با سایر مسلمانان از جمله شیعیان داشتند. مفتیان وهابی تنها خود را مسلمانان واقعی می‌دانند و سایر مسلمانان را مشرک و کافر می‌پندارند اما مفتیان و بزرگان اهل سنت ، اهل قبله را مسلمان می‌دانند.

وهابیت اولین جریان موهوم در تاریخ اسلام بود که معنای جهاد را توسعه داده و جنگیدن با مسلمانان مخالف خود را همچون جهاد با مخالفان کافر پنداشته و آنها را واجب‌القتل می‌داند.

ب: سلفیت دیوبندی(1732 م.)
شاه ولی‌الله دهلوی در سال 1732 م. این گرایش را در منطقه دیوبند در شبه قاره هند شکل داد. شعار اصلی این جریان مبارزه با بدعت و مقابله با جهل است،. آنها اعتقاد دارند که باید آموزه‌های دینی را گسترش داد. شاه ولی‌الله دهلوی معتقد بود باید عقیده مسلمانان اثبات شود و تنها راه نجات مسلمانان را در فراگیری تعلیمات اسلامی می‌دانست و به همین علت به ترویج امور آموزشی و تربیتی مسلمانان پرداخت. وی جهل و خرافه‌پرستی را قدیمی‌ترین و خطرناک‌ترین بیماری جامعه بشری معرفی کرد که بزرگ‌ترین سد راه سعادت و ارتقای روحی اخلاق و تمدن انسانی در جامعه است. او مداوای این بیماری‌ها را تدبر در معانی قرآن می‌داند، لذا قرآن را به زبان فارسی که در آن زمان زبان رسمی و اداری و دینی و علمی هند بود ترجمه کرد. قرآن ترجمه شده وی فتح الرحمان نام دارد.

شاه ولی الله در طول حیات خود هیچ اقدامی ضد استعمار انگلیس انجام نداد و تنها به ترویج آموزه‌های دینی بر اساس تفکرات خود پرداخت. وی با این وجود مخالف سرسخت شیعیان بود و کتابی را بر ضد تشیع نوشت. پس از درگذشت ولی‌الله دهلوی ، دیوبندی ها برای انتقال آموزه‌های خود مدارسی را تأسیس کردند که بعدها به اسم مدارس دیوبندیه معروف شد. امروزه در سراسر شبه قاره هند به ویژه در پاکستان و افغانستان ده ها هزار مدرسه دیوبندیه فعالیت دارد که تأمین مالی آن بر عهده عربستان سعودی است. در بیش از 20 هزار مدرسه دینی در پاکستان نزدیک به 2 میلیون نفر مشغول آموزش هستند که با هزینه های هنگفت دلارهای نفتی برای تمامی این افراد غذا و محل اقامت رایگان و امکانات آموزشی و تحصیلی رایگان تامین می شود. با این وجود استفاده از روش‌های قدیمی و سنتی ، عدم تجهیز به امکانات مدرن روز ، تأثیر این مدارس و افزایش خشونت از جمله مواردی است که باعث ضعف روند آموزش در این مدارس شده است.

شاه ولی الله دهلوی و محمد بن عبدالوهاب تقریباً با هم هم‌زمان بودند و با هم در مکه تحصیل می کردند. هر دو داعیه احیای امت اسلام و مبارزه با شرک و دعوت به توحید را داشتند و حتی برخی از اساتید هر دو یکی بود. هر دو از ابن تیمیه تأثیر پذیرفته و از او تمجید کردند. نگاهی اجمالی به دو گرایش سلفی دیویبندی و وهابیت اشتراکات زیادی را در میان آنها نشان می‌دهد. علاوه بر این که تأمین مالی عربستان سعودی طی سال‌های اخیر از مدارس دیوبندی نیز باعث نزدیک شدن بیشتر این فرقه به رویکردهای وهابی شده است. با این وجود اختلافات زیادی نیز میان وهابیت و دیوبندی ها وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از:

محمد بن عبدالوهاب عقل را را در تمام ابعاد کنار می‌گذارد ، اما شاه ولی الله در برخی موارد عقل گرا است.
محمد بن عبدالوهاب تکفیری است، اما دهلوی قائل به تقریب میان مذاهب اهل تسنن است.
شاه ولی الله گرایش صوفیانه داشت، اما محمد بن عبدالوهاب تصوف را فرقه ای انحرافی می دانست.

ج: اخوان‌المسلمین: (1928 م.)
اخوان‌المسلمین بزرگ‌ترین و گسترده‌ترین تشکیلات سیاسی مذهبی اهل سنت است که با هدف احیای دوران سلف صالح و ایجاد خلافت اسلامی بنیان‌گذاری شده است. این گروه در سال 1928 میلادی توسط احمد حسن البناء در مصر پایه‌گذاری شد و به سرعت در سراسر مصر و سپس دیگر کشورهای اسلامی گسترش یافت. اخوان‌المسلمین در دورانی تشکیل شد که امپراتوری عثمانی به عنوان آخرین خلافت اسلامی در اوج ضعف و انحطاط بود و مصر به عنوان یکی از مهم‌ترین بخش‌های امپراتوری عثمانی به مستعمره انگلیس تبدیل شده و مسلمانان آن در اوج ذلت و حقارت بودند. غربی ها به اسم تمدن و مدرنیته فرهنگ و تمدن اسلامی را نابود می‌کردند و فساد و بی‌بندوباری را در کشورهای اسلامی رواج می‌دادند. تفکر جدایی دین از سیاست بر تمامی ارکان حکومت و مسئولان سیاسی کشور و اسلامی حاکم شده بود.

در چنین شرایطی تعدادی از متفکران و مصلحان اسلامی به دنبال چاره‌اندیشی برآمده و نظریه‌های مختلفی برای این موضوع مطرح کردند. سیدجمال‌الدین اسدآبادی یکی از این افراد بود که نظریه مقابله با سلطه استعماری و بازگشت به اسلام را در مصر مطرح کرد. دیدگاه‌های وی در رابطه با آغاز نهضت بیداری اسلامی مورد استقبال متفکران اسلام‌گرای مصری قرار گرفت و تعداد زیادی از جوانان انقلابیون این کشور را جذب کند. هواداران سیدجمال هم با فعالیت‌های فرهنگی و تبلیغی سازمان یافته تلاش کردند رشد و آگاهی مسلمانان را نسبت به مبانی اسلامی و توطئه‌های سلطه‌گران بالا ببرند. پس از اخراج سیدجمال از مصر نیز این مسیر با رهبری شاگردانش نظیر شیخ محمد عبده ، سعد زغلول، ابراهیم هبلاوی و رشید رضا و حسن البناء و ... ادامه پیدا کرد.

اصول راهبردی منشور اخوان شامل موارد زیر است:
دعوت به اسلام ناب و سلف صالح
عمل به سنت پیامبر در همه امور اعتقادی و عبادی
آماده سازی خود از طریق تهذیب نفس
تشکیل سازمان سیاسی برای اثبات حاکمیت و تربیت مردان
تأکید بر علم و دانش و کسب فناوری
بهبود شرایط اجتماعی و درمان بیماری‌های جامعه شناختی
فعالیت‌های اقتصادی و کسب ثروت
تأکید بر تربیت بدنی و تقویت جسمی

اخوانی ها توجه ویژه‌ای به تبلیغ و ارشاد دارند و بنای حکومت اسلامی را منوط به آمادگی مسلمانان برای پذیرش این مهم (دموکراسی و استفاده از ابزار نرم) می‌دانند. به همین علت بود که اخوانی‌ها برای نیل به قدرت ، مبارزات پارلمانی را تجویز کرده و خود نیز طی دهه‌های گذشته در کشورهای مختلف وارد رقابت عرصه‌های سیاسی شدند. آنها قائل به تقریب بین مذاهب اسلامی هستند. آنها تعدد کشورهای اسلامی را تا زمان رسیدن به دولت اسلامی واحد به رسمیت می‌شناسند و در عین حال معتقد به ارتباط و مراوده با دیگر کشورها هستند. اخوان‌المسلمین معتقدند که رئیس کشور باید توسط مردم انتخاب شود. آنها جهاد را در مفهوم عمومی آن یعنی تلاش و کوشش در راه خدا تفسیر می‌کنند، به همین علت است که بیشتر رهبران و سران اخوان‌المسلمین را دانشجویان و فارغ‌التحصیلان نخبه رشته‌های فنی مهندسی و رشته‌های غیر علوم انسانی و دینی تشکیل می‌دهند.

اخوانی ها بر خلاف سایر گروه‌های سلفی مواضع و مناسبات خوبی با ایران داشته‌اند. این مناسبات گرچه طی بحران سوریه با رکود مواجه شد ، اما هرگز متوقف نشد و در ماه‌های اخیر نیز شاهد تلاش گسترده جریان‌های اخوانی برای تقویت مناسبات با ایران هستیم.
این تفکر قوی‌ترین و ریشه دارترین تفکر جریان سلفی است که مبانی فکری مستحکم و رهبرانی قوی دارد. در حال حاضر ترکیه، غزه و سودان تحت حاکمیت این تفکر قرار دارد. مصر نیز بعد از انقلاب مردمی مدتی تحت کنترل این تفکر در آمد که حاکمیت آنها طولانی نشد و کودتای نظامی در این کشور نه تنها باعث براندازی نظام اخوانی آن شد، بلکه مجموعه ای از سرکوب و پاکسازی را ضد اخوانی ها به راه انداخت.

ساختار تشکیلاتی اخوان المسلمین
ساختار تشکیلاتی اخوان‌المسلمین شامل شورای مشورتی است که مرشد عام و دفتر ارشاد عام می‌شود. شورای مشورتی یا هیئت مؤسسان مرجع قانون‌گذاری و سیاست‌گذاری اخوانی ها  محسوب می‌شود و عهده‌دار نظارت عالی بر فعالیت‌های جمعیت و انتخاب مرشد عام است و تمامی مصوبات این شورا برای اعضا الزام‌آور است. شورای مشورتی دارای 30 عضو است که به مدت چهار سال انتخاب می‌شود. مرشد عام بر اساس نظر این شورا و از میان اعضای انجمن که حداقل 15 سال سابقه عضویت داشته باشند و سن آنها نیز از 40 سال کمتر نباشد انتخاب می‌شود . دوره مسئولیت مرشد عام شش سال است و انتخاب مجدد وی برای یک دوره بلامانع است.

دفتر جهانی ارشاد عام مسئولیت‌های اجرایی فعالیت‌های اخوان المسلمین را بر عهده دارد. این دفتر از 13 عضو تشکیل شده که اعضای شورای مشورتی از مناطق مختلف انتخاب می‌شوند.
مرشدهای اخوان المسلمین از آغاز تأسیس این جنبش تاکنون شامل افراد زیر است:

حسن البناء از سال 1928 تا 1949
حسن الهضیبی از سال 1949 تا 1973
عمر التلمسانی از سال 1973 تا 1985
محمد حامد ابو النصر از سال 1986 تا 1996
مصطفی مشهور در سال 1996 تا 2002
مأمون الهضیبی از سال 2002 تا 2004
محمد مهدی عاکف از سال 2004 تا 2010
محمد بدیع از 2010 تاکنون.

لزوم توجه به قرآن کریم در مراسم عزاداری
خبرگزاری شبستان:رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان گفت: توجه به مفاهیم قرآن و تلاوت آیات قرآن در مراسم عزاداری امام حسین(ع) در ماه محرم و صفر توصیه می شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، حجت الاسلام محمد قطبی، رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان در همایش و گردهمایی مبلغان محرم با اشاره به مفاهیم قرآن کریم و بهره گیری از قرآن و عترت برای سعادتمندی انسان اظهارداشت: قرآن و عترت در کنار همدیگر مایه سعادت انسان می شوند و انسان با بهره گیری از دریای بی کران قرآن کریم و توصیه های چهارده معصوم به جایگاه واقعی انسانیت می رسد.

 

وی افزود: مبلغان دینی برای پیشرفت کاری خود باید از مفاهیم قرآن بهره بگیرند و توصیه های ائمه معصومین(ع) را در کنار دستورات قرآنی مطالعه و مورد بهره برداری قرار دهند.

 

حجت الاسلام قطبی با اشاره به اینکه در زمینه های مختلف باید از دستورات قرآن بهره گرفت، تصریح کرد: همانطور که همه افراد برجسته در عرصه های فرهنگی و ادبی از دریای بی کران قرآن بهره می گیرند و با اتصال به دریای عظیم قرآن و عترت به موفقیت می رسند و کار آن ها جایگاه پیدا می کند، نیاز است که مبلغان دینی از ابعاد مختلف توصیه های قرآنی استفاده کنند.

 

وی با اشاره به اینکه قرائت زیارت عاشورا و قرائت قرآن در عزاداری ها لازم است، خاطرنشان ساخت:  توجه به مفاهیم قرآن و تلاوت آیات قرآن در مراسم های عزاداری امام حسین(ع) در ماه محرم و صفر توصیه می شود.

 

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان با اشاره به اینکه هدایت و رفع شبه از مهمترین وظایف مبلغان است، ادامه داد: بهره گیری از قرآن و معارف اهل البیت(ع) در مسیر فعالیت مبلغان دینی لازم است.