مرکز فرهنگی توحید (مسجد امیر المومنین زازران )شهرستان فلاورجان

حتی اگر فوق العاده نگران سلامتی خود باشید, باز هم ممکن است زندگی پر مشغله امروزی باعث شود از دریافت مواد مغذی مورد نیازتان در سه وعده غافل شوید به همین خاطر برخی از کمبود ها نسبت به موارد دیگر شایع تر هستند در این مقاله به بررسی این کمبودهای شایع و راه حل آن ها پرداخته ایم در ادامه بخوانید

اولین کاری که یک پزشک برای ارزیابی سلامت مراجع می کند، چک کردن هر گونه کمبود مواد مغذی است.

1- ویتامین D

اهمیت ویتامین D خیلی بیشتر از داشتن استخوان هایی قوی است. در واقع تحقیقات نشان داده ویتامین D نقشی اساسی در عملکرد ایمنی، مقاومت به انسولین و فشار خون دارد.

کمبود ویتامین D یکی از کمبودهای شایع است، مخصوصا اگر در جایی زندگی کنید که آب و هوای سردی دارد و یا زمان زیادی را بیرون و زیر نور آفتاب نگذرانید. برخی غذاها حاوی ویتامین D هستند، اما اگر کمبود ویتامین داشته باشید مسلما بهتر است از مکمل های ویتامین D استفاده کنید. تحقیقات نشان داده تاثیر گذارترین نوع این مکمل، ویتامین D3 است.

2- آهن

فقر آهن یکی از کمبودهای قدیمی است که هنوز هم بسیاری گرفتار آن می شوند. معمولا کودکان و خانم های باردار، بیشتر در خطر فقر آهن هستند. در واقع فقر آهن شایع ترین نوع کمبود در سراسر جهان است. آهن جهت ساخت هموگلوبین برای بدن ضروری است و هموگلوبین، در واقع همان چیزی است که خونتان را قرمز می کند. مکمل های آهن ممکن است مشکل ساز شوند چون می توانند باعث ناراحتی گوارشی و حالت تهوع شوند. اما اگر نوعی از مکمل، به نام آهن بیس گلیسینات را استفاده کنید می توانید مطمئن شوید مقدار مناسبی از آهن را جذب بدن می کنید.

3- منیزیم

منیزیم اخیرا توجه افراد بسیاری را به خود جلب کرده و بی دلیل نیز نیست. این ماده معدنی توسط صدها واکنش بیوشیمیایی در بدن، مورد استفاده قرار می گیرد و در سلامت قلب و رگ های خونی، مغز، استخوان ها، عضلات اسکلتی، ریه ها و پانکراس نقش ایفا می کند. بسیاری از افراد، این ماده معدنی آرامش بخش را برای کنترل استرس و سیستم گوارشی بدن استفاده می کنند.

4- ویتامین های B

ویتامین های B انواع بسیار زیادی دارد، بنابراین شاید برایتان گیج کننده باشد که کدامشان بیشترین اهمیت را دارد و یا باید از چه ترکیبی استفاده کنید. هر کدام از این ویتامین ها متفاوت است اما همه آنها در کنار یکدیگر، در بدن کار می کنند تا از تولید انرژی و عملکرد عصبی حمایت کنند. استفاده از B کمپلکس می تواند بسیار مناسب باشد چون حاوی هشت نوع ضروری از این ویتامین ها است.

5- ویتامین K

بسیاری از شما با اهمیت ویتامین هایی مانند ویتامین C، D و حتی E آشنا هستید اما در مورد ویتامین K چه می دانید؟ اگر شما هم مانند دیگران باشید مطمئنا اطلاعات زیادی ندارید. این ویتامین دست کم گرفته شده، برای همه چیز از کشش شریانی و تراکم مواد معدنی استخوان گرفته تا سوخت و ساز اهمیت دارد. استفاده از مکمل ویتامین K با کیفیت می تواند نیازتان به تمام جنبه های این ویتامین را پاسخ دهد.

6- امگا 3

جنگ بر سر چربی ها رسما به پایان رسیده. بسیاری از دانشمندان و متخصصان تغذیه هر روز بیشتر به مزایای چربی های فوق العاده موجود در روغن نارگیل، آجیل ها و دانه ها پی می برند. اما از میان تمام چربی های سالمی که باید دریافت کنید اسیدهای چرب اشباع نشده امگا 3 از همه مهم تر است. از کیفیت بالای امگا 3 که می خرید حتما اطمینان حاصل کنید.


بیشتر غذاها حاوی مقداری پروتئین هستند به همین دلیل کمبود جدی پروتئین در بیشتر کشورهای توسعه یافته بسیار نادر است با این حال برخی افراد ممکن است همچنان در خطر باشند مواد مغذی معدودی هستند که به اندازه پروتئین با اهمیتند پروتئین از مواد اولیه ساخت عضلات, پوست, آنزیم ها و هورمون ها است و نقشی اساسی در تمام بافت های بدن ایفا می کند
کمبود پروتئین منجر به مشکلات سلامتی مختلفی می شود و به مرور زمان تغییرات زیادی در بدن ایجاد می کند در ادامه می خواهیم علائم و نشانه هایی که می گویند دچار کمبود پروتئین هستید را به شما معرفی کنیم

کمبود پروتئین زمان رخ می دهد که مقدار مصرف پروتئینتان نتواند پاسخ نیاز بدن را بدهد.

تخمین زده می شود در دنیا یک بیلیون نفر دچار کمبود دریافت پروتئین باشند.

به غیر از افرادی که در کشورهای فقیر دست به گریبان کمبود پروتئین هستند دیگر افراد مانند گیاه خواران، افراد کهنسال و بیمارانی که در بیمارستان بستری هستند نیز در خطر کمبود پروتئین قرار دارند.

کمبود پروتئین تقریبا می تواند روی تمام جنبه های بدن تاثیر بگذارد. بنابراین با نشانه های زیادی همراه است. می تواند در بلند مدت ترکیب بندی بدن را دچار تغییر کند، برای مثال حالت عضلات تغییر می کند.

1- ورم

این مشکل همانطور که از نامش مشخص است خود را با ورم کردگی و پف کردن پوست نشان می دهد و یکی از علائم کلاسیک بیماری کواشیورکور است.

دانشمندان عقیده دارند که این بیماری به دلیل مقدار کم آلبومین سرم انسان اتفاق می افتد که یکی از فراوان ترین پروتئین ها در قسمت مایع خون یا پلاسمای خون است.

یکی از اصلی ترین عملکرد های آلبومین حفظ فشار انکوتیک است ? نیرویی که مایعات را به گردش خون می کشاند. بدین وسیله، آلبومین از مقادیر بیش از حد مایع جلوگیری می کند تا در بافت ها یا سایر قسمت های بدن تجمع نکنند.

به خاطر کاهش سرم آلبومین در انسان، کمبود شدید پروتئین موجب کاهش فشار انکوتیک می شود. در نتیجه مایعات در بافت ها تجمع کرده و باعث التهاب می شوند.

بنا به دلایلی مایعات در قسمت شکم تجمع می کنند و یکی از نشانه های شایع بیماری ورم بیش از حد شکم است. به خاطر داشته باشید این نشانه به دلیل کمبود شدید پروتئین است و کمتر ممکن است در کشوری توسعه یافته دیده شود.

2- کبد چرب

یکی دیگر از علائم شایع کواشیورکور، کبد چرب یا تجمع چربی در کبد است.

در صورت درمان نکردن این مشکل ممکن است به مرور تبدیل به بیماری کبد چرب، التهاب کبد، زخمی شدن کبد و در نهایت از دست دادن کبد شود.

کبد چرب یکی از مشکلات شایع در افراد چاق و همچنین کسانی است که مقدار زیادی نوشیدنی الکلی مصرف می کنند.

هنوز مشخص نیست چرا به خاطر کمبود پروتئین چنین اتفاقی برای کبد پیش می آید.

3- مشکلات پوست، مو و ناخن ها

کمبود پروتئین معمولا اثر خود را روی پوست، مو و ناخن ها می گذارد که تا حدود زیادی از پروتئین ساخته شده اند. برای مثال بیماری کواشیورکور در کودکان، با پوسته پوسته شدن یا ترک خوردن پوست و قرمزی خود را نشان می دهد.

نازک شدن موها، بی رنگ شدن مو، ریزش مو و شکننده شدن ناخن ها نیز از علائم شایع کمبود ویتامین است. این علائم در صورتی خود را نشان می دهند که دچار کمبود شدید پروتئین باشید.

4- از دست دادن حجم عضلانی

عضلات بزرگترین مخزن پروتئین بدن هستند. وقتی پروتئینی که از غذاها می گیرید کم باشد، بدن پروتئین مورد نیاز خود را از عضلات اسکلی می گیرد تا به بافت ها و عملکردهای مهم تر بدن اختصاص دهد. در نتیجه کمبود پروتئین به مرور زمان باعث از دست رفتن بافت عضلانی می شود.

حتی کمبود خفیف پروتئین نیز می تواند باعث از دست رفتن عضلات، مخصوصا در افراد کهنسال شود. با بالا رفتن سن باید مقدار مصرف پروتئین را نیز افزایش داد تا جلوی تحلیل رفتن عضلات گرفته شود.

5- افزایش خطر شکننده شدن استخوان ها

عضلات تنها بافتی نیستند که به دلیل کمبود پروتئین آسیب می بینند، بلکه استخوان ها نیز در خطرند. مصرف نکردن پروتئین به اندازه کافی می تواند استخوان هایتان را ضعیف کند و خطر شکستگی را افزایش دهد.

یک تحقیق که روی خانم های یائسه انجام شد نشان داد مصرف پروتئین به اندازه کافی، می تواند خطر شکننده شدن استخوان را کاهش دهد. خوردن پروتئین به اندازه کافی در روز می تواند روند از دست دادن استخوان را مخصوصا در سنین بالا، تا حدود زیادی کاهش دهد.

6- توقف رشد در کودکان

پروتئین نه تنها به حفظ بافت عضلانی و استخوانی کمک می کند، بلکه برای رشد بدن نیز ضروری است. به همین دلیل کمبود آن مخصوصا برای کودکان که بدنشان دائما در حال رشد است بسیار زیان بار است. توقف رشد بدنی یکی از شایع ترین علائم کمبود پروتئین در کودکان است.

7- افزایش شدت عفونت ها

کمبود پروتئین همچنین می تواند تاثیر خود را با تضعیف سیستم ایمنی بدن نشان دهد. تضعیف سیستم ایمنی بدن می تواند خطر افزایش شدت عفونت ها را در پی داشته باشد.

تحقیقات نشان داده برنامه های غذایی که تنها 2 درصد پروتئین در خود دارند، موجب افزایش ابتلای افراد به بیماری هایی مانند آنفولانزا می شوند. در مقابل برنامه های غذایی که بیش از 18 درصدشان پروتئین است فرد را تا حدود زیادی در امان نگه می دارند.

تحقیقات نشان داده حتی کمبود خفیف پروتئین نیز می تواند باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شود.

8- افزایش اشتها و کالری دریافتی

با اینکه از دست دادن اشتها یکی از علائم کمبود شدید پروتئین است، اما در موارد خفیف تر ممکن است برعکس آن اتفاق بیفتد و اشتهای فرد افزایش پیدا کند.

وقتی دریافت پروتئینتان کاهش پیدا می کند، بدن با افزایش اشتها تلاش می کند دوباره ذخایر پروتئینش را دوباره افزایش دهد.

بدن اشتها را افزایش می دهد تا شما به سمت غذایی پروتئینی بروید اما متاسفانه امروزه غذاهایی فراوان در دسترس هستند که کالری بالایی در خود جای داده اند و خوردنشان باعث افزایش کالری دریافتی فرد در طول روز می شود.

بسیاری از این غذاها تنها مقداری پروتئین در خود دارند. پروتئین موجود در این غذاها در مقایسه با کالری که به بدن منتقل می کنند بسیار ناچیز است.

در نتیجه نخوردن پروتئین به اندازه کافی می تواند منجر به افزایش وزن و چاقی شود. به همین دلیل است که افزایش پروتئین در برنامه غذایی می تواند کالری دریافتی را کاهش داده و در کم کردن وزن کمکتان کند.

اگر همیشه احساس گرسنگی می کنید و به سختی می توانید کالری دریافتی را کنترل کنید، بهتر است به تمام وعده هایی که می خورید مقداری پروتئین اضافه کنید.


خرما یکی از خوردنی های است که بیشتر برای اهالی آسیا شناخته شده است در اروپا و آمریکا از این میوه پُر خاصیت فقط در کیک و شیرینی استفاده می شود, ولی در خاورمیانه و به خصوص در کشورهای عربی به عنوان یک غذای اصلی به کار می رود خرما در دسته میوه ها قرار می گیرد, و در میان تمام آن ها, از نظر میزان انرژی بی نظرترین است از خرما به عنوان یک میوه انرژی زا نام برده می شود در ادامه درباره خواص خرما بیشتر بخوانید

خرما در 100گرم ، 160 کالری انرژی دارد. در حالی که هیچ کدام از میوه ها در این حجم، این میزان انرژی را تولید نمی کنند، علاوه بر این که ممکن است از خرما هم گران تر باشند. از طرفی خرما منبع خوبی از آهن است، در 100 گرم خرمای تازه حدود 1/3 میلی گرم آهن وجود دارد که با میزان آهن موجود در مرغ و ماهی رقابت می کند.

خرما مانند سایر میوه ها، فیبر بالایی دارد که در رفع یبوست می تواند مفید باشد و از نظر انواع ویتامین ها هم شبیه مشابه سایر میوه ها است و فرق چندانی ندارد. در واقع مزیت عمده خرما همین خاصیت انرژی زایی آن است؛ یعنی در یک حجم کم، شما می توانید انرژی زیادی به دست بیاورید.

در ایران نخل و خرما از دوران باستان و پیش از هخامنشی کشت می شد. در ادبیات ساسانی از نخل یاد شده است. منابع چینی از ایران به عنوان سرزمین نخل خرما که در نزدشان به نام عناب پارسی و عناب هزارساله مشهور بوده، یاد کرده اند. در پایان سده نهم میلادی، نخل خرما را از ایران به چین برده و در آنجا کشت کرده اند. در میان کشورهای اروپایی اسپانیا پیشینه بیشتری در کشت خرما دارد.

خرما از دوران باستان در رژیم غذایی انسان بوده و یکی از قدیمی ترین میوه های کشت شده توسط انسان است.درخت خرما در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری، از جمله ایران رشد می کند. با اینکه خاستگاه آن را میانرودان، عربستان و شمال آفریقا ذکر می کنند ولی بررسی های علمی، آن را به گونه ای به نام علمی P.H. Sivestris که در هندوستان می روید نسبت می دهند. باستان شناسان احداث نخلستان ها را به پنج هزار سال پیش نسبت داده اند زیرا نامی از آن بر لوحه های گلی 50 سده پیش یافته اند.

خواص خرما

طبع خرما گرم و خشک است. مثلاً برای نرم کردن سینه می توانید مقداری خرما در آب گرم بجوشانید و روزی 2 تا 3 استکان بخورید. البته این برای افراد سرد مزاج بسیار خوب است. از این شربت می توانید برای تقویت کلیه هم استفاده کنید.خاصیت این شربت خیلی زیاد است تا جایی که حتی افرادی که مبتلا به درد کمر یا درد مفاصل هستند هم می توانند از شربت خرما استفاده کنند.

اگر مشکل سنگ مثانه دارید خرما را با شنبلیله بخورید. برای تقویت قوای جنسی خرما را در شیر تازه خیس کنید با کمی دارچین صبح به عنوان صبحانه بخورید و بعد از آن کمی شیر میل کنید.خرما میوه گرمی است و با این ترکیب خیلی مناسب برای افراد گرم مزاج نیست. اگر می خواهید سنگ مثانه تان خرد شود از دم کرده خرما استفاده کنید.

به خاطر ویتامین B موجود در آن، خرما میوه خوبی برای تعادل اعصاب و باعث رشد است. پتاسیم در این میوه به میزان قابل توجهی بالا است و برای جلوگیری از پرفشاری خون و کار صحیح عضلات و اعصاب ضروری است که به هم خوردن آن در بدن، بسیار خطرناک است. علاوه بر آن، خرما دارای میزان زیادی منیزیم است که برای اعصاب و عضلات ضروری است.

فسفر در خرما باعث سر زنده نگاه داشتن سلول های عصبی می شود.منبع غنی برای تأمین آهن است. خرما به دلیل داشتن قند طبیعی به راحتی بر روی حافظه کوتاه مدت مغز تأثیر می گذارد. قند به نوعی خوراک مغز است و وقتی این خوراک فراهم شود فعالیت خود را به خوبی انجام می دهد.

از دیگر مواد مفیدی که در خرما وجود دارد مقدار قابل توجهی فولات یا همان اسیدفولیک است.این مواد برای خون رسانی به بدن لازم است و زنان هنگام بارداری مجبور می شوند، علاوه بر دریافت فولات از طریق غذا، قرص آن را نیز مصرف کنند. فولات به عنوان ماده خون ساز در خرما موجود است، البته که مقدار آهن خرما خیلی زیاد نیست، ولی نیاز بدن را رفع می کند.

برای خون سازی، بدن احتیاج به سه ماده مغذی فولات، آهن و ویتامین 12 B دارد که در غذاهای حیوانی یافت می شوند، بنابراین برای این منظور باید از غذاهای متنوع استفاده کرد. ویتامین C یکی دیگر از مواد مغذی خرما است که تقریباً در هر 100 گرم خرما 14 میلی گرم ویتامین C موجود است.

مقدار آهن خرما خیلی زیاد نیست، ولی نیاز بدن را رفع می کند

در خرما قند، چربی، پروتئین و انواع ویتامین های ضروری وجود دارد، بنابراین این ماده غذایی در مقابله با کمبود وزن کمک مؤثری است. مصرف خرما با شیر و ماست باعث می شود جلوی گرسنگی و تشنگی گرفته شود. جالب است بدانید مردم صحرا هسته درخت خرما را در آورده و از آن نان می پزند.

یا این هسته را بو می دهند و از آن به عنوان قهوه استفاده می کنند آنها معتقدند که دم کرده خرما بسیار مطبوع است یا حتی آن را در آب برای چند روز خیس می کنند و به عنوان غذای مقوی به شترهای خود می دهند و معتقدند که این غذا از گندم و جو مقوی تر است.

از دیگر معجزات این میوه از بین بردن تورم پلک های چشم است. برای این منظور می توان پمادی از هسته خرما درست کرد و آن را روی چشم گذاشت این پماد برای رشد مژه های چشم نیز بهترین دارو است. در زمان های قدیم همیشه خرما را برای قدرت و انرژی به کار می بردند و هنوز بهترین میوه برای بازیافتن انرژی و قدرت جوانی است.گل های درخت خرما نیز خاصیت دارویی دارند و همچنین طعم گل های درخت خرما تلخ است و اثر مسهلی دارد.

خرما ارزش غذایی خوبی دارد و می توان آن را در هرم مواد غذایی میوه به حساب آورد. با توجه به اینکه خرما میوه کوچکی است ،هر واحد آن شامل دو تا سه عدد خرما است که اگر براساس نیاز روزانه دو تا سه واحد میوه می خورید، می توانید این تعداد را به جای یکی از این واحدهای میوه استفاده کنید.

خرما، طبیعتی ملین دارد، به این معنا که برای رفع یبوست و درمان آن کاربرد دارد.برای این کار، خرما را شب قبل در آب ولرم خیس کنید و صبح روز بعد آبی که خرما در آن خیس خورده را میل کنید و برای یبوست های مزمن این کار را چندین مرتبه تکرار کنید، قطعاً یبوست درمان خواهد شد. خرما دارای نیکوتین فراوان است و بدین ترتیب می تواند در درمان اختلالات روده ای مفید باشد.

خرما، طبیعتی ملین دارد

ارزش غذایی 100 گرم خرما :

163 کیلوکالری انرژی

9/0 گرم پروتئین

3/0 گرم چربی

38 گرم گلوسید

30 میلی گرم فسفر

3/1 میلی گرم آهن

51 میلی گرم کلسیم

10 میلی گرم ویتامین

مضرات خرما

خرما یکی از میوه هایی است که در رژیم غذایی هر فردی باید باشد چون قند موجود در آن انرژی رسانی می کند. ولی خوردن خرما برای دیابتی ها، افراد مبتلا به سندرم متابولیک، بیماری های قلبی و عروقی و تب خال زیاد توصیه نمی شود. تب خال ویروسی است و خرما برای افراد مبتلا به عارضه تب خال مناسب نیست. زیرا خرما قند خون را بالا می برد و ویروس های تب خال در رشد خود از قند موجود در خرما استفاده می کنند.

اصولاً نباید در مصرف خرما زیاده روی کرد، چون که مصرف بسیار بالای آن موجب آسیب به کبد و طحال، افزایش فشارخون، جوش دهان و پوسیدگی دندان ها می شود.میوه های شیرین و با کالری بالا مانند خرما، برای افراد چاق یا کسانی که بیماری دیابت دارند، تقریباً مضر است و باید در خوردن آن مراعات کنند. مصرف خرما، روش شناخته شده ای برای درمان سرطان و سایر بیماری های عفونی است.

دستور غذا با خرما

این میوه گرم و خشک تنها برای خوردن به صورت خام استفاده نمی شود بلکه می می توان با آن انواع غذا و شیرینی هم تهیه کرد. برای نمونه چند مورد از آنها را ببینید.

1.املت خرما

هسته خرماها را در بیاورید. خرماها را به چند قسمت تقسیم کنید و به همراه گردوهای خرد شده در کمی روغن و کره تفت دهید. پس از اینکه کمی رنگ خرماها تیره شد و بافت نرم تری پیدا کرد تخم مرغ ها را تک تک درون تابه بشکنید و با قاشق مخلوط کنید ، به مقدار کافی نمک و فلفل بریزید و در ظرف مناسب به همراه نان سرو کنید.

2.دسر خرما

خرماها رو بشورید و هسته آنها را جدا کنید .در یک ظرف نچسب مقداری روغن حیوانی و یا کره ریخته و ظرف رو روی حرارت در شعله متوسط قرار دهید. هنگامی که روغن حیوانی یا کره شروع به ذوب شدن کرد ، خرماهای تمیز رو به مدت 8 الی 10 دقیقه در روغن سرخ کنید تا خرماها نرم و با هم کاملاً مخلوط شوند و به شکل یک توده بزرگ و براق در بیایند . پس از آماده شدن خرماها ، ظرف خرما رو از روی شعله بردارید اجازه دهید، تا خرماها سرد شوند.

بیسکویت ها رو با دست به قطعات متوسط خرد کنید ( مثلاً هر بیسکویت رو به چهار قسمت تقسیم کنید ) و سپس قطعات بیسکویت خرد شده رو به خرماها اضافه کنید و با هم مخلوط کنید. حالا کل مخلوط را رول کنید و در ورق های پلاستیکی قرار دهید ، سپس آن را داخل فویل آلومینیومی قرار دهید و دو طرف فویل آلومینیومی را در جهت مخالف بپیچید. این ها را داخل فریزر بگذارید. اگر سفت و آماده شد ، آن را از فریزر خارج کنید و از فویل بیرون بیاورید . آنها را در بشقاب قرار داده و با چاقو برش های نازک بزنید و میل کنید.

3.قیساوا خرما

قیساوا دسری خوشمزه و آذربایجانی است که در دو نوع تهیه می شود، یکی با خرما و یکی هم با قیسی. اسم قیساوا هم از قیسی گرفته شده است. قیساوا را می توانید در هر سه وعده غذایی استفاده کنید. وقتی برای صبحانه سرو می شود، داخل آن تخم مرغ می شکنند و به همراه تخم مرغ پخته می شود. برای ناهار به همراه برنج و برای شام، به همراه گردوی فراوان سرو می شود.

داخل هر خرما به جای هسته، 4/1 گردو، قرار دهید، سپس خرماها را کنار هم در ظرفی پیرکس یا نسوز (بسته به اندازه ظرف) به صورت دو تا سه ردیف بچینید و کنار بگذارید؛.در ظرفی مناسب، یک عدد تخم مرغ را با شیر مخلوط کنید، آن را روی خرماها بریزید. فواصل بین ردیف خرماها را نیز با گردوی خردشده پُر کنید؛ظرف خرما را به مدت 10 دقیقه در طبقه وسط فر گرم شده قرار دهید.

پس از این مدت، آن را از فر بیرون آورید؛.تخم مرغ باقیمانده را در ظرفی مناسب بریزید و با چنگال هم بزنید، آن را روی ظرف خرما بریزید؛.مواد را دوباره به مدت پنج دقیقه در طبقه وسط فر، با همان درجه حرارت قرار دهید تا تخم مرغ خود را ببندد؛ سپس قیساوای خرما را از فر بیرون آورید، کره ذوب شده را روی آن بریزید و روی آن را با پسته و پودر دارچین، تزیین و سرو کنید.


تولید گاز در دستگاه گوارش یکی از مشکلات شایع برای بسیاری از مردم جهان است در بیشتر موارد, گاز به دام افتاده نشانه ای از وجود یک مشکل بزرگتر نیست, اگرچه می تواند شرایطی شرم آور, دردناک, و ناراحت کننده را موجب شود اما اگر با تولید گاز اضافی مواجه هستید که به تغییر در عادات رژیم غذایی و سبک زندگی شما واکنشی نشان نمی دهد, بهترین گزینه مراجعه به پزشک برای ارزیابی دقیق شرایط است در ادامه بیشتر بخوانید

هنگامی که غذا به طور کامل در روده کوچک تجزیه نمی شود، به همان شکل وارد روده بزرگ می شود، جایی که باکتری ها غذا را هرچه بیشتر گوارش می کنند، اما این کار با تولید گاز همراه است.

تولید گاز بخشی کاملا عادی از روند گوارش است، و برای هر فردی رخ می دهد. گاز می تواند به واسطه فرو بردن بیش از اندازه هوا هنگام غذا خوردن یا نوشیدن مایعات، یا طی فرآیند گوارش شکل بگیرد.

هنگامی که غذا به طور کامل در روده کوچک تجزیه نمی شود، به همان شکل وارد روده بزرگ می شود، جایی که باکتری ها غذا را هرچه بیشتر گوارش می کنند، اما این کار با تولید گاز همراه است. از جمله مواد غذایی که در بسیاری از افراد به تولید گاز منجر می شوند می توان به محصولات لبنی، لوبیا، و شیرین کننده های مصنوعی اشاره کرد.

علائم

از علائم تولید گاز می توان به موارد زیر اشاره کرد:

باد گلو: باد گلو می تواند به واسطه فرو بردن بیش از اندازه هوا یا مصرف نوشیدنی های گازدار شکل بگیرد.

باد شکم: عبور گاز از راست روده بیشتر مواقع با رژیم غذایی مرتبط است، اما در موارد نادر دلایل دیگر می توانند در این زمینه موثر باشند.

نفخ شکمی: گاز به دام افتاده در دستگاه گوارش می تواند موجب نفخ شود.

درد و ناراحتی شکمی: درد ناشی از گاز غیر معمول نیست، اما معمولا با عبور گاز تسکین می یابد.

دلایل

فرو بردن بیش از اندازه هوا: ما هنگام غذا خوردن یا نوشیدن، چه آگاهانه و چه ناآگاهانه، مقداری هوا می بلعیم. با صدا نوشیدن مایعات، غذا خوردن سریع، صحبت کردن هنگام غذا خوردن، نوشیدن مایعات با نی، و آدامس جویدن می توانند دلایل ورود هوای اضافی به دستگاه گوارش باشند.

وقتی هوا وارد می شود، باید از بدن خارج شود، که به طور معمول از طریق باد گلو این کار صورت می گیرد. تغییر روش غذا خوردن می تواند به کاهش تولید گاز ناشی از این دلیل کمک کند.

غذا: برخی مواد غذایی در زمینه تولید گاز شناخته شده هستند، که از آن جمله می توان به لوبیا، ذرت، بروکلی، و کلم اشاره کرد. محصولات لبنی می توانند در افرادی که به عدم تحمل لاکتوز مبتلا هستند موجب تولید گاز شوند.

نوشیدنی های گازدار و آدامس می توانند به شکل گیری باد گلو منجر شوند. جایگزین های قند که می توانند شامل سوربیتول، مانیتول، و زایلیتول باشند، ممکن است موجب تشکیل گاز در برخی افراد شوند.

عدم تحمل لاکتوز: عدم تحمل لاکتوز یکی از مشکلات شایعی است که به واسطه کمبود آنزیم مسئول تجزیه قند شیر شکل می گیرد. مصرف محصولات لبنی ممکن است نشانه های تولید گاز را افزایش دهند، و پرهیز از مصرف آنها یک روش درمانی معمول محسوب می شود. محصولات لبنی فاقد لاکتوز برای افرادی که توانایی تجزیه قند شیر را ندارند در دسترس هستند.

تشخیص

مواد غذایی مصرفی: بیشتر مواقع، گاز به واسطه رژیم غذایی شکل می گیرد. ثبت با جزئیات مواد غذایی مصرفی و علائم ایجاد شده می تواند به پزشک در تشخیص این که آیا رژیم غذایی در زمینه تولید بیش از اندازه گاز مقصر است یا خیر کمک کند.

بیماری: گاز به طور معمول در نتیجه یک بیماری یا اختلال شکل نمی گیرد، اما اگر با میزان بیش از اندازه گاز مواجه هستید، که به واسطه رژیم غذایی شکل نگرفته است، پزشک ممکن است دلایل احتمالی دیگر را مد نظر قرار دهد. پس از دریافت سابقه پزشکی و انجام معاینه جسمانی، برخی آزمایش های تشخیصی برای شناسایی دلیل تولید گاز استفاده می شوند.

برخی بیماری ها که ممکن است با تولید بیش از اندازه گاز در ارتباط باشند شامل بیماری سلیاک، دیابت، اسکلرودرمی، و رشد بیش از اندازه جمعیت باکتری های روده کوچک می شوند.

آزمایش هایی که برای ارزیابی دلیل شکل گیری تولید گاز اضافی استفاده می شوند، شامل موارد زیر هستند:

- تصویربرداری پرتو اکس از شکم

- تصویربرداری معدی روده ای فوقانی

- سی تی اسکن

- آزمایش مدفوع

- آزمایش تنفس

درمان

رژیم غذایی

نخستین اقدام و گزینه ای با کمترین عوارض جانبی ممکن، ایجاد تغییر در رژیم غذایی است. در همین راستا، از مصرف مواد غذایی که در زمینه تولید گاز مشهور هستند باید پرهیز شود. مدت زمان زیادی طول نمی کشد تا دریابید آیا این رویکرد مفید بوده است یا خیر.

درمان برای تولید گاز ناشی از رژیم غذایی شامل پرهیز از مواد غذایی تولیدکننده گاز است. آنها را در مقادیر اندک یا به تنهایی مصرف کنید. مقدار مشخصی از آزمون و خطا می تواند به شناسایی بهترین روش برای کاهش گاز به شما کمک کند.

داروهای بدون نسخه

روش های درمانی مختلفی برای تولید بیش از اندازه گاز وجود دارند. لاکتاز، آنزیمی است که می توانید به همراه محصولات لبنی برای گوارش قند شیر مصرف کنید تا از تولید گاز ناشی از کمبود این آنزیم در بدن جلوگیری شود. بینو، آنزیم گوارشی دیگری است که می توانید برای کاهش گاز ناشی از مصرف لوبیاها، سبزیجات و غلات استفاده کنید. سایمتیکون ممکن است به کاهش گاز کمک نکند، اما شاید در عبور راحت تر آن نقش داشته باشد. آنتاسیدها ممکن است به رفع گاز اضافی کمکی نکنند. نقش زغال فعال در کاهش گاز ثابت نشده است، و نباید آن را همراه با داروهای دیگر مصرف کرد، زیرا خطر کاهش اثربخشی آنها را به همراه دارد.

داروهای تجویزی

گاهی اوقات، برخی داروهای تجویزی برای درمان گاز اضافی به کار گرفته می شوند، اما این شرایط شایع نیست. رگلان (متوکلوپرامید) ممکن است برای برخی شرایط گوارشی تجویز شود، زیرا تحرک در بخش فوقانی دستگاه معدی روده ای را افزایش می دهد. این شرایط ممکن است به عبور سریع تر گاز از بدن کمک کزده، و از نفخ شکمی و درد پیشگیری کند.

پروپالسید (سیساپراید) نیز برای درمان گاز مورد استفاده قرار می گرفت، اما در حال حاضر چندان تجویز نمی شود. این دارو نیز موجب تحرک بیشتر در بخش فوقانی دستگاه معدی روده ای می شود.


التهاب بخشی از فرآیند طبیعی التیام بخشی بدن است در طول یک آسیب دیدگی یا عفونت, بدن مواد شیمیایی آزاد می کند تا با هرگونه ارگانیسم مضری مبارزه کنند این واکنش می تواند باعث قرمزی, گرمی و تورم شود برخی غذاها مانند قند هم می توانند در بدن ایجاد التهاب کنند که این طبیعی است خوردن مقدار زیادی غذای التهاب آور می تواند باعث التهاب مزمن درجه پایین شود چنین التهابی می تواند باعث آسیب های جدی برای سلامت, از جمله بیماری قلبی, دیابت, سرطان و آلرژی ها شود در ادامه بیشتر بخوانید

تحقیقات بسیاری که روی حیوانات انجام شده نشان داده یک برنامه غذایی سرشار از قندهای اضافه شده می تواند منجر به چاقی، مقاومت به انسولین، افزایش نفوذ پذیری روده و التهابِ سطح پایین شود. تحقیقات روی انسان نیز ارتباط بین دریافت قند و التهاب را تایید کرده است.

یک تحقیق که روی 29 فرد سالم انجام گرفت نشان داد دریافت تنها 40 گرم قند اضافه شده از یک قوطی نوشابه 375 میلی لیتری در روز، می تواند منجر به افزایش التهاب، مقاومت به انسولین و LDL ( کلسترول بد ) شود. این افراد همچنین بیشتر متمایل به افزایش وزن بودند.

در یک تحقیق دیگر که روی افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی انجام شده بود، محققان به این نتیجه رسیدند خوردن روزانه یک قوطی نوشابه به مدت 6 ماه، منجر به افزایش اسید اوریک که یکی از محرک های التهاب و مقاومت به انسولین است می شود. افرادی که نوشابه رژیمی، شیر یا آب نوشیده بودند هیچ افزایشی در سطح اسید اوریک نداشتند.

مصرف نوشیدنی های قندی می تواند سطح التهاب را به شدت بالا ببرد. به علاوه این التهاب می تواند برای مدت زمان قابل توجهی بالا بماند.

دریافت 50 گرم فروکتوز می تواند تنها در طول 30 دقیقه، نشانگرهای التهابی مانند پروتئین C-reactive را بالا ببرد. بعلاوه سطح پروتئین C-reactive تا دو ساعت بالا می ماند.

علاوه بر قندهای اضافه شده، خوردن مقدار زیادی کربوهیدرات تصفیه شده نیز با افزایش التهاب در انسان ارتباط دارد.در یک تحقیق مشخص شد، خوردن تنها 50 گرم کربوهیدرات در شکل نان سفید باعث افزایش قند خون و نشانگرهای التهابی می شود.

قندهای اضافه شده چگونه روی بدن تاثیر می گذارند؟

دریافت مقدار زیادی قند اضافه شده و کربوهیدرات تصفیه شده، باعث تغییرات زیادی در بدن می شود و به همین خاطر است که یک برنامه غذایی سرشار از قند می تواند منجر به التهاب مزمن درجه پایین شود.

افزایش تولید محصولات نهایی گلیساسیون پیشرفته: محصولات نهایی گلیساسیون پیشرفته یا ( AGEs ) ترکیبات مضری هستند که هنگام ترکیب پروتئین یا چربی با قند در جریان خون تشکیل می شوند. مقدار زیاد این ترکیبات، موجب استرس اکسیداتیو و التهاب می شوند.

افزایش نفوذ پذیری روده: باکتری ها، سموم و قطعات غیر قابل هضم غذا ساده تر از روده خارج و به جریان خون می پیوندند که به صورت بالقوه باعث بروز التهاب می شود.

افزایش سطح LDL یا کلسترول بد: افزایش سطح کلسترول بد با بالا رفتن مقدار نشانگرهای التهاب ارتباط مستقیم دارد.

افزایش وزن: یک برنامه غذایی سرشار از قند اضافه شده و کربوهیدرات های تصفیه شده می تواند منجر به افزایش وزن شود. وزن اضافی بدن با افزایش التهاب در ارتباط است که دلیل قسمتی از آن مقاومت به انسولین است.

بسیار مهم است این را بدانید که التهاب تنها به خاطر قند اتفاق نمی افتد. دیگر شاخص ها مانند استرس، دارو، سیگار کشیدن و دریافت بیش از حد چربی می توانند منجر به التهاب شود.

قند اضافه شده می تواند منجر به مشکلات سلامتی بلند مدت شود

مطالعاتی که روی انسان انجام شده نشان داده مصرف بالای قندهای اضافه شده و کربوهیدرات های تصفیه شده با بسیاری از بیماری های مزمن از جمله بیماری های قلبی، سرطان، دیابت، چاقی و بیماری های دیگر در ارتباط است.

بیماری قلبی

تحقیقات بسیاری ارتباطی قوی بین دریافت نوشیدنی های قندی و افزایش خطر بیماری قلبی را نشان داده اند. در یک تحقیق جامع که شامل بیش از 75.000 خانم می شد، محققان دریافتند استفاده از برنامه غذایی سرشار از قند و کربوهیدرات های تصفیه شده می تواند 98 درصد خطر ابتلای به بیماری قلبی را افزایش دهد.

دلیل چنین اتفاقی تاثیر مصرف قند روی فاکتور های خطر بیماری قلبی از جمله افزایش LDL، افزایش فشار خون، چاقی، مقاومت به انسولین و افزایش نشانگرهای التهابی است.

سرطان

تحقیقات بسیاری نشان داده افرادی که مقدار زیادی قند مصرف می کنند، ممکن است بیشتر در خطر ابتلا به سرطان قرار بگیرند.

یک تحقیق نشان داد وقتی موش ها از یک برنامه غذایی سرشار از قند تغذیه می کنند دچار سرطان سینه می شوند که بعدا در دیگر بخش های بدن نیز پخش می شود.

در یک تحقیق که روی 35.000 خانم انجام شد محققان به این نتیجه رسیدند آنهایی که بیشترین غذا و نوشیدنی قندی را دریافت می کردند در مقایسه با کسانی که برنامه غذایی شان حداقل قند اضافه شده را داشت، دو برابر بیشتر در خطر ابتلا به سرطان روده بودند.

با اینکه تحقیقات بیشتری لازم است، اما به نظر می رسد افزایش خطر سرطان با تاثیر التهابی قند در ارتباط باشد. التهاب به وجود آمده به خاطر قند می تواند در بلند مدت به DNA و سلول های بدن آسیب وارد کند. برخی متخصصان بر این باورند که سطح بالای انسولین که می تواند به دلیل مصرف بالای قند باشد، نیز می تواند در رشد سرطان نقش ایفا کند.

دیابت

تحقیقات، افزایش مصرف قندهای اضافه شده را به دیابت نوع 2 ربط داده اند. در یک آنالیز جامع که شامل بیش از 38.000 نفر

می شد محققان به این نتیجه رسیدند تنها یک نوشیدنی قندی به صورت روزانه، می تواند تا 18 درصد خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد. با افزایش فیبر دریافتی می توان جلو افزایش خطر دیابت نوع 2 را گرفت.

چاقی

چاقی معمولا به عنوان یک بیماری التهابی درجه پایین معرفی می شود. خوردن بیش از حد قندهای اضافه شده منجر به چاقی و اضافه وزن می شود.

متخصصان می گویند برنامه های غذایی مدرن که معمولا سرشار از کربوهیدرات های تصفیه شده و قندهای اضافه شده هستند،

می توانند منجر به عدم تعادل باکتری های روده شوند. این موضوع می تواند به خوبی رشد چاقی را توضیح دهد.

در یک بررسی که از 88 تحقیق انجام شد، محققان پی بردند مصرف بالای نوشابه های قندی با افزایش کالری دریافتی، افزایش وزن بدن و کاهش دریافت مواد مغذی در ارتباط است.

دیگر بیماری ها

مصرف بالای قندهای اضافه شده و کربوهیدرات های تصفیه شده با افزایش خطر دیگر بیماری ها مانند بیماری های کبدی، بیماری روده التهابی، کاهش قدرت ذهنی، ورم مفاصل و بسیاری دیگر در ارتباط است.

قندهای طبیعی با التهاب در ارتباط نیستند

بسیار مهم است به این نکته اشاره شود که قندهای طبیعی، با قندهای اضافه شده متفاوت هستند. قند اضافه شده از منبعی دیگر گرفته می شود و به غذاها اضافه می شود تا روی طعم و میزان ماندگاریشان تاثیر بگذارد.

قند اضافه شده را بیشتر در غذاهای فرآوری شده و نوشیدنی ها پیدا می کنید، همچنین قندی که با چای استفاده می کنید نیز قند اضافه شده به حساب می آید. اما قندهای طبیعی هیچ ارتباطی با التهاب ندارند. در واقع بسیاری از غذاها حاوی قندهای طبیعی هستند، از جمله میوه ها و سبزیجات که خاصیت ضد التهابی نیز دارند.

مصرف قندهای طبیعی به هیچ وجه نباید نگران کننده باشد. دلیلش آن است که واکنش بدن به قندهای طبیعی با قندهای اضافه شده کاملا متفاوت است.

قند طبیعی معمولا در قابل غذایی کامل وارد بدن می شود که همراه با دیگر مواد مغدی از جمله فیبر و پروتئین است. اینها باعث

می شوند جذب قند طبیعی بسیار آهسته اتفاق بیفتد. جذب آهسته قند طبیعی باعث می شود قند خون به صورت ناگهانی بالا نرود.

تغییرات سبک زندگی می تواند باعث کاهش التهاب شود

خبر خوب اینکه بعضی تغییرات در سبک زندگی می تواند کمکتان کند سطح التهاب را در بدن کاهش دهید. در ادامه چند تغییر ساده را که می توانید به کمک آن ها التهاب را تا حدود زیادی کاهش دهید، به شما معرفی می کنیم:

محدود کردن غذاهای فرآوری شده و نوشیدنی ها: با کاهش و قطع مصرف این محصولات، می توانید به صورت طبیعی منابع اصلی قندهای اضافه شده را از بین ببرید. این غذاها عبارتند از نوشابه، کیک، کوکی، شیرینی و همچنین نان سفید، پاستا و برنج.

خواندن اطلاعات روی بسته های غذایی: اگر درباره برخی محصولات خاص مطمئن نیستید، خود را عادت بدهید که اطلاعات روی بسته ها را مطالعه کنید. نگاه کنید اگر موادی مانند سسروز، گلوکز، شربت ذرت با فروکتوز بالا، مالتوز و دکستروز در آن محصول بالا بود آن را خریداری نکنید.

کربوهیدرات موجود در غلات کامل را انتخاب کنید: این موارد شامل بلغور جو دو سر، پاستا سبوس دار، برنج قهوه ای و نان سبوس دار می شود. این غذاها سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان هستند که می توانند قند خون را کنترل کنند و در برابر التهاب محافظتتان کنند.

میوه و سبزیجات بیشتری میل کنید: میوه ها و سبزیجات حاوی آنتی اکسیدان، ویتامین و مواد معدنی هستند که می توانند از بدن در برابر التهاب محافظت کنند و سطح آن را نیز کاهش دهند.

مقدار زیادی غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان میل کنید: بشقاب خود را با غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان پر کنید که به صورت طبیعی به کاهش التهاب کمک می کند. این غذاها عبارتند از آجیل ها، دانه ها، ماهی های چرب و روغن زیتون.

فعال بمانید: فعالیت فیزیکی مرتب، شامل تمرینات هوازی و قدرتی، می تواند بدن را در برابر افزایش وزن و التهاب کمک کند.

سطح استرس خود را مدیریت کنید: با استفاده از تکنیک های آرامش بخش، سطح استرس خود را کنترل کنید. ورزش هایی مانند یوگا و مدیتیشن نیز می توانند بسیار موثر باشند.