سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مرکز فرهنگی توحید (مسجد امیر المومنین زازران )شهرستان فلاورجان

یادداشت/ سیدیزدان حبیبی

مسأله تفاوت در نگاه به آمریکاست!

خبرگزاری فارس: مسأله تفاوت در نگاه به آمریکاست!

دکتر مصدق به‌رغم تجربه چندین ساله خود در مناصب مهم از جمله وزارت امور خارجه و همچنین از نزدیک دیدن وقایع مهمی مانند جنگ‌های اول و دوم جهانی، نگاهی توأم با ملاطفت و خوشبینی نسبت به نیروهای خارجی بویژه آمریکا داشته‌است.

به گزارش گروه دیگر رسانه‌های خبرگزاری فارس روزنامه «وطن امروز» در یادداشتی از «سیدیزدان حبیبی» نوشت:

حرکت ملی مردم ایران برای احقاق حق دستیابی به صنعت هسته‌ای و مناقشه و جنجال قدرت‌های جهانی برای جلوگیری از داشتن این حق، یقینا خبرسازترین و موردتوجه‌ترین پدیده سال‌های اخیر بوده است و از جهت تاثیرگذاری در فضای سیاسی و اجتماعی ایران، می‌تواند با رخداد‌های بزرگ تاریخ معاصر مقایسه شود. نهضت ملی شدن صنعت نفت و مباحث پیرامون آن شبیه‌ترین پدیده تاریخی به مناقشه هسته‌ای سال‌های اخیر است. استراتژیک بودن نفت و صنعت نفت، جای خود را به اهمیت و تاثیر صنعت هسته‌ای در مناسبات بین‌المللی و دولت ملی مصدق که برآمده از خواست ملت بود جای خود را به دولت‌های پیاپی جمهوری اسلامی و در سال‌های اخیر به دولت یازدهم به ریاست دکتر حسن روحانی داده‌اند و در نهایت و در سمت مقابل هر دو پدیده، دولت‌های آمریکا و انگلیس هستند که اگرچه روش‌های آنها به اقتضای زمان تغییراتی داشته اما ماهیت آن ثابت بوده و البته تجربه 60 ساله را نیز به همراه خود دارند.
در سال‌های آخر دهه 20 زمانی که ملت ایران برای در اختیار گرفتن «کنترل» صنعت نفت و منابع نفتی قیام می‌کند، انگلیس و آمریکا در پیمانی راهبردی با مجموعه‌‌ای از تحریم‌های نفتی، کالایی و ارزی، دولت و ملت ایران را محاصره اقتصادی کرده و با استفاده از این اهرم سعی می‌کنند در «مذاکرات نفت» طرف ایرانی را مجاب به کوتاه آمدن از حق خود کنند. به علاوه دولت انگلیس با برگزاری رزمایش در خلیج‌فارس و تهدید نظامی، همچنین متهم کردن ایران به برهم‌زنی امنیت جهانی در شورای امنیت سازمان ملل، فشار خود را تشدید می‌کند. جالب است که مشابه مجموعه‌ این اقدامات علیه نهضت ملی نفت، در چند سال گذشته از سوی آمریکا و انگلیس تکرار شده ‌است اما این مرتبه به دلیل مخالفت با برنامه هسته‌ای ایران.
هر چند بررسی همه جوانب هر دو پدیده و بویژه بهره‌گیری از تجربه‌های آنها، بسیار مهم و ضروری است، اما آنچه می‌خواهیم در این نوشته به آن بپردازیم، نگاهی به عملکرد دولت دکتر مصدق در نحوه مواجهه با دشمن‌های خارجی و مقایسه آن با عملکرد دولت دکتر روحانی در همین زمینه است.
1- درک و آشنایی با فضای بین‌المللی
بررسی میزان درک و آشنایی با فضای بین‌المللی در هر دو دولت مصدق و روحانی، مهم‌ترین مولفه برای ارزیابی عملکرد سیاست خارجی این دولت‌ها است. در نگاهی خوشبینانه هر دو دولت به‌رغم ادعاها و تجربه‌های چندین ساله، آشنایی و درک کافی نسبت به واقعیت‌های دنیا ندارند و در شرایطی که دولت‌های قدرتمند فقط و فقط به افزایش و اعمال اقتدار خود توجه می‌کنند، دولت‌های دکتر مصدق و دکتر روحانی، تصور دارند  فضای بین‌المللی یک رقابت سالم بین کشورهاست و احیانا ممکن است بعضی قدرت‌ها در این بین نسبت به دیگران خیرخواهی داشته باشند. دکتر مصدق به‌رغم تجربه چندین ساله خود در مناصب مهم از جمله وزارت امور خارجه و همچنین از نزدیک دیدن وقایع مهمی مانند جنگ‌های اول و دوم جهانی، نگاهی توأم با ملاطفت و خوشبینی نسبت به نیروهای خارجی بویژه آمریکا داشته و این نظر خود را مکررا در نامه‌های پیاپی خود به روسای‌ جمهور آمریکا (ترومن و آیزنهاور) ابراز داشته است. دقت در جملاتی از اولین نامه دکتر مصدق به هری ترومن (رئیس‌جمهوری آمریکا) می‌تواند جالب توجه باشد: «نظر به اینکه بین ملتین ایران و آمریکا همواره روابط دوستانه برقرار بوده رجاء واثق هست که هیچ موقع کوچک‌ترین خللی به این حسن روابط وارد نشود و ملت بزرگ و ارجمند آمریکایی از طرفداران جدی آزادی و حاکمیت ملل شناخته شده و فداکاری‌های آن ملت نیک‌نهاد در دو جنگ اخیر بهترین گواه این معنی است، لذا لازم دانستم خاطر آن حضرت را از جریانات اخیر مستحضر سازم و یقین دارم که دولت‌های آزاد جهان و خصوصا دولت دوست ما آمریکا در این موضوع مهم از معاضدت به آمال ملی ایران خودداری نخواهد کرد».(1)
دکتر مصدق در حالی آمریکا را «طرفدار جدی آزادی و حاکمیت ملل» می‌خواند و «فداکاری آن ملت نیک‌نهاد در دو جنگ [جهانی] اخیر» را گواه آن می‌داند، که 6 سال پیش همین رئیس‌جمهور آمریکا(هری ترومن) دستور حمله با بمب اتم به ژاپن را صادر می‌کند و آلمان را بین خود و دیگر کشورهای پیروز در جنگ دوم جهانی تقسیم می‌کند. دکتر مصدق با همین نگاه در طول دوران نخست‌وزیری خود چندین بار مطالبات ایران از متفقین به دلیل خسارت‌های جنگ دوم جهانی را از آمریکا مطالبه می‌کند و متن همه نامه‌ها نشانگر مطالبه از موضع ضعف و امید داشتن به تحقق وعده‌‌ آمریکاست.
درباره انگلیس نیز اگرچه دکتر مصدق مواضع محکمی دارد و با دیدن دخالت‌های انگلیس در کشور، دست به تعطیلی کنسولگری‌های آن کشور و در ادامه قطع روابط سیاسی می‌زند، اما با انگلیس تنها بر سر مساله نفت و شرکت نفت مناقشه داشته است و روحیه استعمارگری انگلیس و فزون‌خواهی آن را گویی نمی‌بیند. به عنوان مثال در واکنش به شعار «مرده‌باد انگلیس» جمعیتی که مصدق بعد از قطع روابط با انگلیس برای آنها سخنرانی می‌کرد، می‌گوید: «نه آقایان! من حاضر نیستم شما بگویید مرده‌باد انگلیس. بلکه ما و شما و هر دو می‌خواهیم و دعا می‌کنیم که خدای متعال دولت انگلیس را برای شناختن حق مسلم ما هدایت کند. خدای متعال بدبختی‌های ملت ما را در جلوی چشم آنها مجسم کند. هموطنان عزیز من! دولت انگلیس یک وقت در این مملکت سیاست خوبی را تعقیب کرد. آن وقت اول مشروطیت بود. دولت انگلیس وقتی دید عناصر خائن و وطن‌فروشی به دولت تزاری می‌گروند، آمد و از آزادیخواهان حمایت کرد و مشروطیت ما با خون شهدای آزادی گرفته‌ شد. این سیاستی بود که دولت انگلیس بسیار خوب بازی کرد. پس از آن دولت انگلیس از این رویه عاقلانه خود صرف‌نظر نمود و حاضر شد با دولت تزاری روسیه قرارداد نفوذ امضا کند».(2)
البته ناگفته نماند دکتر مصدق مساله اصلی مناقشه نفتی و خواست ملت ایران را بخوبی درک کرده ‌بود و هیچ‌کدام از پیشنهادهای آمریکا و انگلیس و بانک بین‌المللی را که تنها در ظاهر موافق ملی شدن نفت بودند ولی عملا «کنترل» نفت را در اختیار قدرت‌ها قرار می‌دادند، نپذیرفت.
دولت دکتر روحانی نیز متاسفانه با در نظر نگرفتن اهمیت راهبردی صنعت هسته‌ای و خواست اصلی آمریکا برای مهار ایران به وسیله مذاکرات و توافق‌های بین‌المللی، تصمیم‌گیری برای صنعت هسته‌ای را در چارچوب برجام محدود کرده‌است. همچنین دکتر روحانی بدون توجه به انگیزه اصلی قدرت‌ها که تامین حداکثری منافع اقتصادی خود و بالاتر از آن محدود کردن قدرت سیاسی باقی کشورهاست، تصور می‌کند با محدود کردن توان هسته‌ای کشور، سرمایه‌‌گذاری خارجی با حجم زیادی صورت می‌گیرد و با شکل‌گیری رقابت اقتصادی بین کشورها، منافع ملی و اقتصادی ایران تامین می‌شود. تصوری که تاکنون معلوم شده است به کلی دور از واقعیت است.
2- نحوه تعامل با رهبر سیاسی،اجتماعی و مذهبی مردم
در مقابل نگاه خوش‌بینانه نسبت به قدرت‌های جهانی و عدم درک و آشنایی با واقعیت‌های دنیا، در دوران هر دو دولت، افراد و جریان‌های دیگری نیز وجود دارند که همواره نسبت به «دشمنی دشمن» گوشزد می‌کنند. لذا نحوه تعامل و مواجهه دولت‌های دکتر مصدق و دکتر روحانی با این جریان‌ها حائز اهمیت است. در زمان دکتر مصدق، آیت‌الله کاشانی به عنوان رهبر سیاسی، اجتماعی و مذهبی مردم مواضع خود را نسبت به آمریکا و انگلیس صراحتا بیان می‌کنند و حتی در دیدار فرستاده رئیس‌جمهور آمریکا برای مذاکرات نفت نیز خیلی روشن موضع خود را می‌گویند: «تا دو سال پیش روی هم رفته مردم ایران به ملت آمریکا خوشبین بودند اما دیگر این خوشبینی از میان رفته ‌است، زیرا مردم این کشور ابدا خوش‌شان نمی‌آید کشورهای دیگر خواه دور و خواه نزدیک در امور داخلی او مداخله کنند... ما از شما هیچ چیز نمی‌خواهیم و هیچ کمکی توقع نداریم جز اینکه در کار ما مداخله نکنید و بخصوص با انگلیسی‌ها که به کشور ما فشار وارد می‌کنند همکاری و مساعدت نکنید».(3)
همچنین فدائیان اسلام به رهبری شهید نواب‌صفوی، درباره اعتماد نکردن و بدبین بودن به نیروهای خارجی بویژه آمریکا هشدارهای جدی می‌دهند و در مقاله‌ای تحت عنوان «اجنبی، اجنبی است» به صراحت بیان می‌کنند به‌رغم اخراج انگلیسی‌ها، آمریکایی‌ها با دسترسی‌هایی که دارند همان نقش را ایفا خواهند‌کرد.
حتی بین طرفداران دکتر مصدق نیز افرادی بودند که قابل اعتماد نبودن قدرت‌ها را تذکر و هشدار می‌دادند. از جمله آنها می‌توان به «اصغر پارسا»، سخنگوی فراکسیون نهضت ملی در مجلس هفدهم اشاره کرد. او در بخشی از نطق بسیار مهم خود که بعد از سفر به آمریکا داشته است به‌روشنی نظر خود را درباره قدرت‌های جهانی و انتظار کمک از آنها اعلام می‌کند: «هموطنان عزیز! با تمام تظاهراتی که از طرف بعضی از خارجیان به عنوان مساعدت در حل این معضل می‌شود نباید به امید دیگران نشسته و تصور کرد ملل ستمدیده‌ جهان در دنیایی که زور و زر جای انصاف و عدالت را گرفته مشفقی غمخوار خواهند داشت و یقین داشته باشند که ملل بزرگ جانب یک ملت ضعیف را در برابر یک کشور نیرومند نخواهند گرفت. خود آقایان ملاحظه می‌فرمایند با تمام تظاهرات دوستانه و غمخواری‌هایی که از اطراف و جوانب و از بلوک‌های به‌اصطلاح غربی و شرقی در این باب شده، کوچک‌ترین مساعدتی به ملت رشید ایران نشده و فقط به تعارفات لفظی اکتفا گردیده است»(4)
در مقابل و در نهایت دکتر مصدق، متاسفانه نه‌تنها به بسیاری از هشدارها توجهی نشان نداد، بلکه با اقدامات خود کاملا خلاف مصالح ملی عمل کرد و اختلاف‌های داخل نهضت ملی را تشدید کرد. طرفداران دکتر مصدق با دادن نسبت‌های ناروا به آیت‌الله کاشانی عملا تاثیرگذاری ایشان در جامعه را تحت‌الشعاع قرار دادند.
شهید نواب صفوی در 28 ماه نخست‌وزیری دکتر مصدق، 22 ماه را در زندان به سر برد و با لایحه «درخواست اختیارات برای نخست‌وزیری» عملا جبهه ملی به چند پاره تقسیم شد و دکتر مصدق در ازای اعتماد به آمریکا، نسبت به نیروهای ملی سوءظن و عدم اعتماد پیدا کرد. درباره مناقشه هسته‌ای نیز رهبر انقلاب بارها و بارها قابل اعتماد نبودن آمریکا به عنوان مدعی اصلی برنامه هسته‌ای ایران را هشدار داده‌اند و با بیان دلایل متعدد سعی در ایجاد نگرش درست در این راستا داشته‌اند و بویژه درباره سوءاستفاده‌های دشمن از خلل‌هایی که در برجام وجود دارد اظهار نگرانی کرده‌اند اما دولت دکتر روحانی همچنان راه خود را ادامه می‌دهد و در ادامه برجام هسته‌ای به دنبال برجام‌های دیگر است. جناح مومن و انقلابی نیز در طول 3 سال اخیر، مدام انواع و اقسام دشمنی‌های آمریکا را با استفاده از تریبون‌ها و رسانه‌های مختلف گوشزد کرده‌اند اما متاسفانه تنها بی‌مهری و در مواردی قهر و غضب دولت دکتر روحانی شامل حال‌شان شده ‌است. بی‌سواد، بی‌شناسنامه و ترسو خواندن از یک سو و از طرف دیگر تذکر‌ها و شکایت‌ها و توقیف‌ها تنها جوابی بوده‌ است که دولت دکتر روحانی در پاسخ به انتقادها داده ‌است.
جمع‌بندی
عدم درک درست واقعیت‌های بین‌المللی، اعتماد و خوش‌بینی بیجا نسبت به آمریکا را در پی خود داشته است. آنچه این خوش‌بینی و اعتماد را تلخ می‌کند، ضررهایی است که در پی آن به کشور وارد می‌شود. دکتر مصدق اگرچه بدرستی روابط سیاسی را با انگلیس قطع و سفارتخانه آن کشور را تعطیل می‌کند اما به دلیل وجود همراهی راهبردی آمریکا با انگلیس، تمام روابط شبکه‌ای انگلیس به سفارتخانه آمریکا منتقل می‌شود و با تقویت این شبکه و به کارگیری آن، آمریکا ابتدا اختلافات داخل نهضت ملی را تشدید می‌کند و بعد از ایجاد گسست داخلی و مایوس کردن مردم و بدون پشتوانه شدن دولت دکتر مصدق، ضربه نهایی خود با تدارک دیدن و اجرای کودتای 28مرداد وارد می‌کند. درباره دولت دکتر روحانی نیز خوش‌بینی به آمریکا در مرحله اول شبکه ارتباطات آمریکا که سالیانی است در پی تغییر سیاست‌ها و ماهیت جمهوری اسلامی است را فعال کرده ‌است. در مرحله بعدی، اعتماد به آمریکا برنامه هسته‌ای ایران را مهار کرده‌ و عملا یکی از منابع قدرت بین‌المللی ایران به وسیله برجام محدود شده ‌است و قطعا در ادامه محدود و مهار کردن ایران در حوزه‌های دیگر بویژه منطقه را به دنبال خواهد داشت. در پایان، با توجه به برجام، می‌توان گفت دکتر روحانی در زمینه اعتماد و خوش‌بینی به آمریکا گوی سبقت را از دکتر مصدق ربوده ‌است. با این تفاوت که اگر در دولت دکتر مصدق، اعتماد به آمریکا کودتا علیه دولت ملی را به دنبال خود داشت و ضربه‌های جبران‌ناپذیری را به ملت ایران وارد کرد، اعتماد به آمریکا در دولت دکتر روحانی، با توجه به اینکه عدم تلاش برای حل مشکلات داخلی تورمی از معضلات اجتماعی را ایجاد کرده‌ است، شاید منجر به فروپاشی اجتماعی شود. با در نظر گرفتن دشمنی و کینه‌ای که دولت آمریکا طی 38 سال بعد از انقلاب اسلامی نسبت به مردم ایران دارد، در صورت ادامه خوش‌بینی و اعتماد به آمریکا، نه‌تنها مشکلات اقتصادی و اجتماعی کشور حل نمی‌شود بلکه شاهد ضربه‌های سهمگین‌تری از طرف دولت آمریکا به مردم ایران خواهیم بود.


 

رسانه های آمریکایی و غربی با ارایه تحلیل هایی اوضاع در مناطق شرقی سوریه را خطرناک توصیف کرده و احتمال رویارویی آمریکا با ایران و روسیه را مورد توجه قرار داده اند.

رویدادهای هفته اخیر در مناطق شرقی سوریه توجه رسانه های آمریکایی و غربی را به دنبال داشته است.

به گزارش عصر ایران برخی رسانه های آمریکایی و غربی با ارایه تحلیل هایی اوضاع در مناطق شرقی سوریه را خطرناک توصیف کرده و احتمال رویارویی آمریکا با ایران و روسیه را مورد توجه قرار داده اند.

سی ان ان در تحلیلی نوشت: رویدادهای روزهای اخیر در سوریه خطر رویارویی نظامی بین آمریکا با ایران و روسیه را افزایش داده است.. دو اتفاق در روزهای گذشته ریسک احتمال رویارویی را بالا برده است. سرنگونی جنگنده سوخو 22 ارتش سوریه از سوی آمریکا و حمله موشکی اخیر ایران به شهر دیرالزور در شرق سوریه...

تحلیل رسانه های غربی: احتمال رویارویی نظامی آمریکا و ایران در شرق سوریه

این نخستین بار است که ایالات متحده آمریکا یک جنگنده متعلق به ارتش سوریه را هدف قرار داده است و پنجمین باری است که در دوره دولت دونالد ترامپ نیروهای آمریکایی نیروهای دولتی سوریه را مورد هدف قرار داده اند. هم اکنون نیروهای نظامی زیادی با فاصله کم در مناطق تحت اشغال داعش در شرق سوریه در مواضعی نزدیک به هم قرار گرفته اند و این مساله خطر رویارویی نظامی آنها را افزایش داده است.

فایننشال تایمز نیز با ارایه تحلیلی نوشت: تحرکات نظامی ماه گذشته در منطقه "الطنف" در مرز عراق و سوریه نشانه اولیه ای بود از اینکه نیروهای نظامی رقیب برای تصرف مناطق تحت اشغال داعش در شرق سوریه به سمت یک رویارویی نظامی با ابعاد و تبعات بیمن المللی می روند...

یکشنبه هفته جاری یک هواپیمای جنگنده آمریکایی یک فروند جنگنده سوخوی ارتش سوریه را در مناطق نزدیک به محل استقرار نیروهای کرد تحت حمایت آمریکا – در اطراف رقه – سرنگون کرد. در همان روز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به تلافی حملات تروریستی دو هفته پیش داعش در تهران، مقر این گروه تروریستی در شهر دیرالزور سوریه را با 6 موشک میانبرد هدف قرار داد.این نخستین حمله موشکی مستقیم ایران علیه داعش بود ، این حمله همچنین پیامی آشکار به ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی نیز بود.

تحلیل رسانه های غربی: احتمال رویارویی نظامی آمریکا و ایران در شرق سوریه

 در سوی دیگر دولت روسیه نیز که حامی دولت سوریه و متحد ایران است پس از سرنگونی جنگنده سوری از سوی آمریکا هشدار داده است هواپیماهای ائتلاف تحت رهبری آمریکا در مناطق غرب رود فرات در سوریه را به عنوان یک هدف و تهدید بالقوه در نظر خواهد گرفت...

 ناظران و تحلیلگران معتقدند تجمع و تمرکز کنونی نیروهای رقیب در مناطق تحت اشغال داعش در شرق سوریه احتمال وقوع چنین رویارویی های نظامی را اجتاب ناپذیر کرده است...

" کریس هارمر" تحلیلگر ارشد در موسسه مطالعات جنگ در واشنگتن معتقد است: در شرایط کنونی و مادامی که آمریکا از نیروهای نظامی کرد پشتیبانی کرده و برای گروه هایی چون " نیروهای دموکراتیک سوریه " (SDF) در صدد ایجاد قلمرو است، تشدید تنش بین واشنگتن و دولت دمشق اجتناب ناپذیر به نظرمی رسد چون دولت سوریه خود را ملزم به مقابله با طرح نظامی آمریکا در شرق سوریه می بیند و ایران نیز تلاش دارد پیش از ایالات متحده آمریکا و متحدان واشنگتن به مناطق مرزی بین عراق و سوریه تسلط یابد.

نشریه انگلیسی گاردین نیز در گزارشی تحلیلی نوشت: نیروهای آمریکایی برای دومین بار در 12 روز گذشته یک پهپاد ساخت ایران متعلق به ارتش سوریه را در جنوب این کشور سرنگون کردند. این اقدام آمریکا نشانه ای دیگر از تشدید تنش احتمالی بین واشنگتن و تهران برای به کنترل درآوردن مناطق مرزی عراق و سوریه است...

تحلیل رسانه های غربی: احتمال رویارویی نظامی آمریکا و ایران در شرق سوریه

 در حالی که گروه تروریستی داعش در حال بیرون رانده شدن از قلمروهای اشغالی خود در شرق سوریه است همه نشانه ها حاکی از رقابت قدرت های منطقه ای و بین المللی برای پر کردن جای داعش در این مناطق است و در این راه احتمال تشدید تنش های نظامی بین قدرت های رقیب افزایش یافته است.

وب سایت آمریکایی پولیتیکو نیز با ارایه تحلیلی در این باره نوشت: ترامپ نمی تواند بدون رویارویی با نقش و نفوذ مخرب! ایران در سوریه، گروه داعش را شکست دهد.

تحلیل رسانه های غربی: احتمال رویارویی نظامی آمریکا و ایران در شرق سوریه


رهبر معظم انقلاب در دیدار نخست‌وزیر عراق:

باید از ورود نیروهای آمریکایی به عراق جلوگیری کرد/ به آمریکا اعتماد نکنید

خبرگزاری فارس: باید از ورود نیروهای آمریکایی به عراق جلوگیری کرد/ به آمریکا اعتماد نکنید

حضرت آیت الله خامنه‌ای در دیدار نخست وزیر عراق خطاب به وی فرمودند: به هیچ وجه به امریکایی‌‎ها اعتماد نکنید زیرا آنها منتظر فرصت هستند تا ضربه خود را وارد کنند.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر امروز (سه‌شنبه) در دیدار آقای حیدر العبادی نخست وزیر عراق و هیأت همراه با تجلیل از وحدت و انسجام همه جریانهای سیاسی و مذهبی عراق در مبارزه با داعش، «نیروهای مردمی» را پدیده ای مهم و مبارک و عامل اقتدار در عراق خواندند و با تأکید بر لزوم حفظ یکپارچگی سرزمین عراق، گفتند: باید در مقابل امریکایی‌ها هوشیار بود و به هیچ وجه به آنها اعتماد نکرد زیرا امریکا و اذناب او، مخالف «استقلال، هویت و وحدت عراق» هستند.

ایشان با اشاره به حضور نیروهای داعش تا نزدیکی بغداد در یک مقطع از زمان، خاطرنشان کردند: اکنون داعش در حال فرار و خروج از عراق است و این موفقیت تحسین برانگیز، نتیجه وحدت و انسجام درونی در عراق و همچنین سیاست درست دولت عراق در اعتماد به نیروهای جوان و مؤمن عراق و حضور آنها در وسط میدان است.

رهبر انقلاب اسلامی به مخالفت امریکا و اذناب او با «حشدالشعبی» یا همان نیروهای مردمی، اشاره کردند و افزودند: مخالفت امریکایی‌ها با نیروهای مردمی به این علت است که آنها می‌خواهند عراق، عامل مهم اقتدار خود را از دست بدهد.

حضرت آیت الله خامنه ای تأکید کردند: به هیچ وجه به امریکایی‌‎ها اعتماد نکنید زیرا آنها منتظر فرصت هستند تا ضربه خود را وارد کنند.

ایشان، بروز اختلاف و دو دستگی در عراق را فرصت مورد نظر امریکا برای ضربه زدن خواندند و گفتند: نباید این فرصت به آنها داده شود ضمن آنکه باید از ورود نیروهای امریکایی به عراق به بهانه آموزش و مسائل دیگر جلوگیری کرد.

رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه مخالفت امریکایی‌ها با داعش واقعی نیست، خاطرنشان کردند: امریکایی‌ها و برخی کشورهای تابع آن در منطقه، به‌دنبال نابودی و ریشه‌کنی داعش نیستند زیرا داعش با حمایت و پول آنها به‌وجود آمده است و تمایل دارند یک داعشی که در مشت آنها باشد، در عراق باقی بماند.

حضرت آیت الله خامنه ای ضمن تقدیر از رسیدن نیروهای عراقی به مرز سوریه، آن را حرکتی راهبردی و بزرگ خواندند و بر لزوم حفظ آن، تأکید کردند.

ایشان بر لزوم حفظ یکپارچگی سرزمین عراق اشاره کردند و گفتند: جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان همسایه، با برخی زمزمه‌ها مبنی بر برگزاری همه پرسی برای جدایی یک بخش از عراق مخالف است و دامن زنندگان به این موضوع را مخالفان استقلال و هویت عراق می داند.

رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به «غنای مادی، انسانی و تاریخی عراق» تأکید کردند: عراق با چنین ریشه و تمدن تاریخی و فرهنگی و انسانی، باید یکپارچه بماند و حق چنین کشوری، ایستادن بر روی پای خود و مقابله قدرتمندانه با کسانی است که به دنبال برخورد با عراق هستند.

حضرت آیت الله خامنه ای با ابراز امیدواری برای فائق آمدن دولت عراق بر مشکلات و آرزوی فردایی بهتر برای ملت عراق، افزودند: دولت عراق باید از همه جهت تقویت شود و وظیفه همه جریانهای سیاسی و مذهبی در عراق حمایت از دولت مستقر است.

ایشان درخصوص روابط دو جانبه ایران و عراق نیز با تأکید بر لزوم گسترش هرچه بیشتر روابط در زمینه های مختلف گفتند: باید از برخی مشکلات اداری موجود در راه گسترش روابط عبور کرد و سطح همکاریها را تا آنجا که ممکن است ارتقاء داد.

در این دیدار که آقای جهانگیری معاون اول رئیس جمهور نیز حضور داشت، آقای حیدر العبادی نخست وزیر عراق ضمن قدردانی از حمایتهای جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با داعش، هدف از دیدار خود را گفتگو برای گسترش هرچه بیشتر روابط دو کشور در عرصه‌های مختلف بیان کرد و گفت: امروز عراق در مقابله با داعش منسجم و متحد است و همه جریانهای سیاسی و مذهبی بر لزوم استمرار مبارزه با داعش تا ریشه کنی آن متفق القول هستند.

وی نابودی داعش را امکان پذیر خواند و با تأکید بر لزوم استمرار حمایتهای ایران، افزود: ما به کمک و مساعدتهای جمهوری اسلامی ایران در مرحله مبارزه با داعش و همچنین در مرحله پس از داعش که مرحله ثبات و آرامش و سازندگی است، نیازمندیم.

نخست وزیر عراق به ریشه های تاریخی فرهنگی و اجتماعی روابط دو ملت ایران و عراق اشاره و تأکید کردند: ما به دنبال گسترش روابط با ایران در همه زمینه ها از جمله افزایش خدمات رسانی برای سفر زائران ایرانی به عتبات عالیات هستیم و خدمت به زوار ایرانی را افتخار خود می دانیم.


سناتورهای آمریکایی خواستار منوط کردن عملیات نظامی در سوریه به مجوز کنگره شدند

خبرگزاری فارس: سناتورهای آمریکایی خواستار منوط کردن عملیات نظامی در سوریه به مجوز کنگره شدند

سناتورهای آمریکایی روز سه‌شنبه با بیان اینکه حملات اخیر آمریکا در سوریه مشمول مجوزهای فعلی کنگره برای استفاده از نیروی نظامی نیست، از کنگره خواستند اختیارات خود برای اعلان جنگ را پس بگیرد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، سناتورهای آمریکایی روز سه‌شنبه با بیان اینکه حملات اخیر آمریکا در سوریه مشمول مجوزهای فعلی کنگره برای استفاده از نیروی نظامی نیست، از کنگره خواستند اختیارات خود برای اعلان جنگ را پس بگیرد. 

به گزارش رویترز، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا، بررسی طرحی را آغاز کرده که اقدام نظامی آمریکا در سوریه، افغانستان، عراق، سومالی، لیبی و یمن برای مبارزه با گروه‌های تروریستی داعش، القاعده و سایر گروه‌های افراطی را مجاز می‌کند. 

باب کورکر، رئیس کمیته یاد شده در جلسه‌ای روز سه‌شنبه گفت: «من همیشه معتقد بوده‌ام برای کنگره اهمیت دارد که از حق خود در قانون اساسی برای صدور مجوز استفاده از نیروهای نظامی استفاده کند.»

دونالد ترامپ دشتور تشدید فعالیت‌های نظامی آمریکا در سوریه، افغانستان و سایر نقاط دنیا را داده است. اعضای کنگره هم از ترامپ خواسته‌اند راهبردی برای مبارزه با داعش و گروه‌های تروریستی ارائه کند. 

بن کاردین، عضو ارشد دموکرات در کمیته روابط خارجی سنا گفت: «برای ما انجام مسئولیت‌هایمان دشوار خواهد بود، مگر اینکه بدانیم فرمانده کل قوای ما چه می‌داند.»

دولت ترامپ هم مانند دولت ما قبل خود از قانونی که بعد از حملات 11 سپتامبر تصویب شده به عنوان مبنای قانونی برای اقدامات نظامی خود استفاده می‌کند. قانون «مجوز استفاده از زور نظامی» که سال 2001 به تصویب کنگره آمریکا رسید، عملیات نظامی علیه گروه تروریستی القاعده را مجاز می‌داند و آن را منوط به مجوز کنگره نمی‌کند.


ظلم ستیزی برگرفته از فرهنگ قرآنی و الهی است
خبرگزاری شبستان: یک کارشناس قرآنی گفت: این فرهنگ قرآنی و الهی است که به انسان می آموزد که انتقام ظلم را از ظالم بگیرد و مؤمن منتظر نمی ماند که ظالمان بر او مسلط شوند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، حجت الاسلام علی قاسمی کارشناس قرآنی در آیین ترتیل خوانی قرآن کریم حرم حضرت محمدهلال بن علی(ع) آران و بیدگل در بیان پیام آیات جزء 25 قرآن کریم گفت: نخستین درس معارفی این جزء، ثبات در عقیده و رفتار با تأکید بر اصول مکتب اسلام است. مؤمن در مسیر عبودیت حرکت می کند و در ایمان و باور خود استوار است و اعتقاد او به راحتی خدشه دار نمی شود.

وی با اشاره به پیام آیه 51 سوره فصلت خاطر نشان کرد: خداوند در این آیات برخی افراد را که از تربیت وحیانی فاصله دارند توبیخ می کند که چرا در فراوانی نعمت، او را فراموش و تنها در سختی و شرایط نامناسب اقتصادی به درگاه خداوند احساس نیاز می کنند. در حالی که بر اساس این آیات، مؤمن همواره خدای خود را در نظر دارد و وقتی نعمت برایش زیادتر می شود بیشتر مسیر بندگی را طی می کند.

معاون فرهنگی و دانشجویی  دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم در ادامه  به بیان روایتی از امیرالمؤمنین امام علی(ع) که مردم را از اهل تلوّن در دین بر حذر می دارد پرداخت و گفت: مؤمنان اگر در عرصه حکومت و انقلاب جزء انقلابیون بوده اند، همواره در مسیر آرمان ها حرکت می کنند و دچار سستی، عافیت طلبی و دنیاپرستی نمی شوند مؤمن در راهش استوار و راسخ است و ایمان و باور را با مطالعه و بصیرت و دقت انتخاب می کند و پای عقیده خود می ایستد.

علی قاسمی به دومین پیام مهم آیات این جزء از قرآن اشاره کرد و گفت: بر اساس این آیات کریمه اقامه دین و پرهیز از تفرقه، رسالت حکومت اسلامی و مؤمنان است. خداوند در جای جای قرآن بیان می دارد که همه مؤمنان موظف هستند دین را ترویج و زمینه هدایت دیگران را فراهم کنند.

وی افزود: آیه 13سوره حجرات بیان می دارد که پیام مشترک همه انبیا به مردم این است که دین و احکام دینی را اقامه کنند و در مورد فرهنگ وحیانی و توحیدی با هم تفرقه نداشته باشند و این برای دشمنان دین بسیار گران است.

این استاد حوزه و دانشگاه خاطر نشان کرد: تفرقه،  اختلاف و دو یا چند قطبی کردن جامعه اسلامی به صلاح دین و مردم نیست و سبب می شود دشمن در جامعه نفوذ کند و به آن آسیب بزند.

حجت الاسلام قاسمی یادآور شد: آنچه از مجموع معارف قرآن در می یابیم این است که مطالبه اسلام از ما تحقق دین کامل است که احکام خدا را فرا بگیریم و همه چیز ما خدایی و اسلامی باشد و این تحقق وعده الهی خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه اگر مؤمنانه در همه مسیرها، آداب و احکام اسلامی را مد نظر نداشته باشیم، نباید توقع بهره مندی از برکات کامل دین را داشته باشیم، خاطر نشان کرد: ما نمی توانیم و اجازه نداریم به اجبار کسی را دیندار کنیم اما حکومت اسلامی در برابر خداوند مسؤول است که زمینه ترویج دین را فراهم کنند.

این کارشناس مذهبی با تأکید بر اینکه در ادامه راه انقلاب، نباید آموزه های علوی را فراموش کنیم خاطر نشان کرد: انقلاب ما زمانی به دست فراموشی سپرده خواهد شد که آموزه های دین را فراموش کنیم.

حجت الاسلام قاسمی سومین پیام مهم آیات این جزء قرآن کریم را اهمیت بهره مندی از مشورت صاحب نظران خواند و گفت: مؤمن اهل استبداد، خودرأیی و قالب کردن نظر خود نیست بلکه در جای جای زندگی از مشورت مؤمنان بهره مند می شود.

وی با اشاره به اینکه امام علی (ع) در روایتی هیچ پشتیبانی را برای موفقیت همچون مشاوره نمی داند، افزود: این پیام هم در حوزه فردی و هم در حوزه اجتماعی است. در حوزه فردی هر کس اهل استبداد و رأی باشد خود را به خطر انداخته و در حوزه اجتماعی تذکری به مدیران و مسؤولان است که در همه عرصه ها از متخصصان اگرچه مخالفان خود هم باشند مشورت بگیرند.

این کارشناس قرآنی ظلم ستیزی را از دیگر پیام های این جزء خواند که در آیات 39 به بعد سوره شورا بدان پرداخته شده است و افزود: این فرهنگ قرآنی و الهی است که به انسان می آموزد که انتقام ظلم را از ظالم بگیرد و مؤمن منتظر نمی ماند که ظالمان بر او مسلط شوند.

حجت الاسلام قاسمی، بیانات اخیر رهبر انقلاب در خصوص انتقام از گروه تروریستی داعش را نشأت گرفته از این آیات الهی دانست و  گفت: انتقام از ظالم، حق مظلوم است و بر اساس این آیات، کسانی که مورد ظلم قرار می گیرند و از ظالم انتقام خود را می گیرند هیچ گناهی بر آنان نیست و مورد تمجید خدای متعال هستند.

وی در پایان عملیات موشکی اخیر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را نمونه ای از انتقام از ظالمان دانست و گفت: این اقدام سپاه مایه افتخار و مباهات مؤمنان شد و اقتدار نظام را به جهانیان نشان داد.

یادآور می شود؛ آیین ملی ترتیل خوانی قرآن کریم هر روز پس از اقامه نماز صبح در حرم حضرت محمدهلال بن علی(ع) آران و بیدگل برگزار و به صورت زنده از شبکه بین المللی قرآن و معارف سیما و سیمای مرکز اصفهان برای هم میهنان پخش می شود.

پایان پیام/